Igranje s vatrom: Opet odgođena odluka o isplati nove rate pomoći za Grke

MINISTRI financija zemalja eurozone sastali su se danas u Poljskoj, gdje su raspravljali o  opcijama za rješavanje dužničke kriza, a posebno grčkog slučaja. Na kraju je odluka o isplati nove pozajmice Grčkoj odgođena za početak listopada kada će se ministri ponovno sastati.

Naime, problem predstavlja činjenica da nisu svi ministri uvjereni da Grčka ozbiljno pristupa rezanju svoje potrošnje i mjerama štednje. Odluka je trebala biti donesena već početkom rujna, ali tad je delegacija naprasno napustila Atenu, što je opet dovelo do oklijevanja i pada na financijskim tržištima.

Šef ministara eurozone Jean-Claude Juncker danas je kazao kako je Grčka postigla "značajan napredak" u reformiranju proračuna. Ipak, problem predstavljaju Slovačka, Njemačka i Finska, čija javnost je sve manje sklona izvlačenju posrnulih ekonomija, što je nagnalo i njihove političke predstavnike na oklijevanje. "Nažalost, ne vidim načina kako da danas postignemo dogovor o rješenju grčkog problema", kazao je finski ministar financija. Ukoliko sve prođe u redu na novom sastanku, Grcima bi novci trebali biti uplaćeni 15. listopada.

Sve su prisutnije spekulacije da je jučerašnja odluka pet velikih centralnih banaka da upumpaju svježu količinu sredstava u europske banke samo priprema za bankrot Grčke. Na taj način bi se barem malo poboljšala likvidnost banaka, kako bi preživjele prvo razdoblje šoka. Istovremeno iz Washingtona u Europu stižu signali kako su potrebne odlučnije mjere da se problem riješi i da nije vrijeme za gledanje vlastitih interesa. Iako među zemljama eurozone nominalno vlada raspoloženje da Grčku treba spasiti pod svaku cijenu, takav scenarij iz dana u dan postaje sve manje izgledan.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.