I Trump i Biden lažu o stanju ekonomije u SAD-u. Što je istina?

Foto: EPA, Shutterstock

ANKETE u SAD-u zadnjih mjesec dana daju prednost Trumpu, a većina analitičara predviđa da će atentat dodatno povećati njegovu prednost. Biden je sve nepopularniji te prema anketama 55 posto birača ne odobrava njegov rad (manje od 40 posto odobrava). Iako većina građana SAD-a još uvijek nema pozitivno mišljenje od Donaldu Trumpu (između 50 i 55 posto prema anketama prije atentata), njegov drugi predsjednički mandat je sve izgledniji, ponajviše zbog loših javnih nastupa i gafova Joea Bidena.

Sve veća politička polarizacija dovela je do toga da su glasači demokrata i glasači republikanaca trenutno najpodjeljeniji po pitanju glavnih problema svoje zemlje. Ilegalna imigracija je tako najvažnije pitanje za republikanske glasače, dok je demokratski ne smatraju problemom. S druge strane su demokrati puno više zainteresirani za pitanje zaštite okoliša od republikanaca.

Demokratima i republikancima su važne različite stvari, ali je i jednima i drugima je jako važna ekonomija

Ali pitanje ekonomije važno je i jednima i drugima. Prema istraživanju Pew Research Centera s početka godine, 84 posto ispitanika koji su se izjasnili kao republikanci i 63 posto onih koji su se izjasnili kao demokrati smatralo je da bi jačanje ekonomije trebalo biti prioritet predsjednika u 2024.

S obzirom na to da se radi o jednom od najvažnijih pitanja i za demokrate, i za republikance, i za one koji su još neodlučni, dokazivanje dobrog ili lošeg (ovisno o strani) gospodarskog stanja je od velike važnosti za sljedeće predsjedničke izbore.

Republikanci žele dokazati da je Bidenova administracija napravila velike propuste u ekonomiji i da je situacija jako loša, a svi problemi rezultat isključivo loših ekonomskih politika trenutne administracije u Bijeloj kući.

Demokrati žele dokazati da je situacija odlična, građani SAD-a žive bolje nego za vrijeme Trumpa i da je to primarno zasluga administracije trenutnog predsjednika. Obje strane imaju dovoljno političke kulture da ne lažu direktno, ali prilagođavaju predstavljanje određenih podataka na politički oportun način. Što je istina?

Opći pokazatelji su dobri

BDP, kao opći ekonomski pokazatelj, pokazuje stabilne razine rasta. Već 2021. se SAD s rastom BDP-a od 5.8 posto oporavio od pada 2020. uzrokovanog pandemijom i protupandemijskim mjerama. Rast od 2.5 posto u 2023. (korigirano za rast cijena) je također dosta dobar, posebno ako se usporedi s razvijenim državama EU.

Nakon fijaska američke središnje banke FED s inflacijom iz 2021., točnije nakon kašnjenja s priznavanjem nastanka problema inflacije kada je već dosegla visoke razine (isprva se tvrdilo da je "prijelazna") i taj problem je skoro stavljen pod kontrolu.

U lipnju je iznosila podnošljivih 3 posto na godišnjoj razini. Ali šteta koja je već počinjena zbog spore reakcije monetarnih vlasti se ne može ispraviti, a to su otprilike dvije godine realnog pada plaća. Bez obzira na to što propust s nepriznavanjem visoke inflacije i borba protiv nje nisu odgovornost administracije u Bijeloj Kući, nego FED-a, glasači ih vide kao odgovornost samog Joea Bidena.

Biden tvrdi da je "stvorio" najviše radnih mjesta od svih predsjednika

Sadašnji predsjednik i njegovi politički savjetnici su zadnjih godina tvrdili kako je "stvorio" najviše poslova od svih predsjednika SAD-a. Ali to je samo jedna od stvari koje tehnički nisu laž, ali su potpuna manipulacija podacima.

Razlog zbog kojeg je za vrijeme Bidena "stvoreno" najviše radnih mjesta u mandatu bilo kojeg predsjednika je oporavak od pandemije. Tržište rada u SAD-u je puno fleksibilnije od tržišta rada u Europi. Kada je počela pandemija i uvedene su protupandemijske mjere, kompanije su naglo dijelile otkaze.

Preko 20 milijuna radnika je naglo ostalo bez posla, s ukupnim padom broja zaposlenih sa 152.3 milijuna na 130.4 milijuna. Čim su se mjere lockdowna počele popuštati, broj zaposlenih se naglo oporavio i sredinom 2022. došao na pretpandemijsku razinu.

Od tada nastavlja rasti, pa je u lipnju ove godine u SAD-u bilo zaposleno 158.6 milijuna ljudi. Pogleda li se dugogodišnja putanja rasta broja zaposlenih, to je zapravo samo dolazak na dugoročnu stopu rasta kakva je bila prije pandemije, ne samo od vremena Trumpa nego još od 2011.

Republikanci tvrde da je jako narastao broj bankrota

Republikanci vole naglašavati da je financijska situacija građana i kompanija u SAD-u sve gora. To je još jedna poluistina jer ovisi o razdoblju na koje se fokusira. Prema podacima Ureda za ekonomske analize (eng. BEA) ministarstva trgovine SAD-a, zadnjih godinu i pol je osobna potrošnja korigirana za inflaciju zaista padala u nekim mjesecima, ali je u većini rasla.

Najbolje situaciju prikazuje broj osoba i kompanija koje su sudovima u SAD-u podnijele zahtjev za bankrotom. Njihov broj raste od sredine 2022., kada je dosegnut višedesetljetni minimum od 380.6 tisuća zahtjeva za osobnim bankrotom u 12 mjeseci te 12.748 zahtjeva za bankrotom kompanija u 12 mjeseci.

Tako je u razdoblju od 12 mjeseci do 31. ožujka ove godine u SAD-u predano 467.8 tisuća zahtjeva za osobnim bankrotom i 20.316 tisuća zahtjeva za bankrotom kompanija. To je velik rast.

Ali zapravo se radi o neobično malom broju u odnosu na razdoblje prije pandemije. Primjerice, u 12 mjeseci do 31. ožujka 2020. su zahtjev za osobni bankrot predale 764 tisuće osoba i 23 tisuće kompanija. To je samo po sebi bilo ogroman napredak u odnosu na 12 mjeseci do 31. ožujka 2013., kada je gotovo 1.2 milijuna stanovnika SAD-a zatražilo osobni bankrot, a bankrotiralo je i 37 tisuća kompanija.

Zapravo se ekonomisti u SAD-u već duže pitaju zašto je broj bankrota tako malen. Uglavnom su razlog obilne mjere državne pomoći koje su 2020., 2021. i 2022. umjetno spašavale neke kompanije i pojedince od financijske propasti, uz cijenu velikog rasta javnog duga. Te mjere se polako popuštaju, pa treba očekivati daljnji rast broja bankrota.

Govoriti istinu kulturnije je nego lagati

Možda je preoštro tvrditi da je politika umijeće laganja, ali je definitivno umijeće prikazivanja stvarnosti na način koji donese najviše glasova. U vrijeme sve veće političke polarizacije, ne samo u SAD-u nego i u EU, istina je prva žrtva. A ona gotovo nikada nije toliko jednostavna kako je političari žele prikazati.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.