I SAD priznao libijske pobunjenike: Zamrznuta sredstva bi mogla otići u njihove ruke

DOK se ne utvrdi službena privremena vlast, sad će prepoznati Prijelazno nacionalno vijeće (PNV) kao legitimnu upravljačku vlast i Libiji i legitimnog predstavnika libijskog naroda, te ćemo se prema njima odnositi u skladu s tim", kazala je američka ministrica vanjskih poslova Hillary Clinton na današnjem sastanku u Istanbulu.

Saveznici su se po četvrti puta sastali kako bi raspravljali o situaciji u Libiji, a sad su u principu svi prepoznali PNV kao legitimnu vlast, što će omogućiti lakše financiranje libijskih pobunjenika. Kontakt grupa je u konačnoj izjavu iznijela i uvjete o "istinskoj obustavi vatre", koji podrazumijevaju potpuno povlačenje Gadafijevih trupa u njihove baze. Također, sve granice moraju biti otvorene kako bi se omogućio povratak svih izbjeglica.

Zamrznuta Gadafijeva sredstva preusmjerit će se pobunjenicima

Vrlo je važnu stvar rekao francuski ministar vanjskih poslova Alain Juppe koji je kazao kako će "priznanje PNV-a omogućiti nekim zemljama da odmrznu libijska sredstva i preusmjere ih u njihove ruke". Francuska je već zamrznula oko 250 milijuna dolara Gadafijevom režimu, piše Bloomberg. Sličnog je mišljenja i turski ministar Davutoglu koje je pozvao banke da "brzo počnu odmrzavati sredstva  jer pobunjenici hitno trebaju keš".

Čak će i Italija, koja i sama muku muči sa svojim financijama, otvoriti kreditne linije prema pobunjenicima, koristeći zamrznuta sredstva kao kolateralu. "Već danas ćemo im uplatiti 100 milijuna dolara, a u naredna dva tjedna još 300 milijuna", kazao je ministar Frattini, opisujući uplate kao posudbe.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.