I hrvatska bojnica gasi požare po Izraelu, MORH javio kakvo je stanje

Screenshot: IsraeliPM

LETAČKE posade 93.  zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ PZO) u nedjelju, treći dan zaredom, djeluju s dva Canadaira CL-415  na požarištima u Izraelu, priopćeno je iz Ministarstva obrane RH, a zapovjednik Protupožarne eskadrile i hrvatskih snaga u Izraelu pukovnik Davor Turković rekao je kako je situacija na požarištima bolja.

"Prvi i najopsežniji udar imali smo prvog dana djelovanja, a vjetar je oslabio pa je i požara manje. Uz to povećao se i broj protupožarnih međunarodnih snaga tako da su uz Hrvatsku, snage poslale i Italija, Ukrajina, Rusija, Azerbejdžan, Grčka, Turska i Cipar, a očekuje se dolazak i Francuza i Amerikanaca. Radimo koordinirano i kroz naš sljedeći angažman želimo kao i do sada biti učinkoviti i pružiti pomoć na najugroženijim područjima“, rekao je pukovnik Turković.

Kopilotkinja na Canadairu CL-415, bojnica Diana Doboš istaknula je kako je njena posada u gradu Haifa prvo gasila niz manjih i zaostalih požara, kao  i u Carmielu, sjeverno od Nazaretha.

"Situacija je bila posebno ozbiljna kod Jeruzalema gdje je požar kod dalekovoda eskalirao do noći i zahtijevao evakuaciju dijela stanovnika. Uvjeti gašenja su bili složeni zbog specifičnih atmosferskih prilika na tom području kao i organizacije većeg broja različitih letjelica koje sudjeluju u gašenju. No, dajemo sve od sebe i situacija se popravlja“, rekla je bojnica Doboš, koja je do prelaska u pilote protupožarnih aviona letjela i u akrobatskoj grupi HRZ i PZO-a „Krila Oluje“.

Drugoga dana djelovanja na požarištima, u subotu, hrvatske posade sveukupno su provele u zraku 10 sati gaseći požare na urbanom prostoru Natafa izbacivši oko 110 tona vode.

Odluku o pružanju humanitarne pomoći upućivanjem dva Canadaira HRZ i PZO-a u Državu Izrael donijela je Vlada RH 23. studenoga 2016., na prijedlog potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića, nakon što je izraelski premijer Benjamin Netanyahu zatražio pomoć, navode iz MORH-a

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.