I HDZ-ov načelnik iz Donjih Andrijevaca uzimao gotovinu iz općinske blagajne

Ilustracija: Index (donjiandrijevci.hr,hdz.hr)

NALAZ državne revizije utvrdio je kako su i u Općini Donji Andrijevci podizali gotovinu s općinskog računa, a za 63 tisuće kuna ne postoji nikakva dokumentacija. Ne navodi se ni zašto su podignuta sredstva ni kako su ona na kraju utrošena.

Trošio za siromašne i za kosilice

Tako se HDZ-ov načelnik Tomislav Marijanović pridružio svom stranačkom kolegi, načelniku Škabrnje Nediljku Bubnjaru za kojeg je utvrđeno da je sa svojom zamjenicom u dvije godine sa žiro računa općine podigao više od 790 tisuća kuna, i to za projekte koji nisu nikada realizirani.

Bubnjar je priznao da je "pribjegao malo improvizaciji" kao i da se zakona ne "drži slijepo", dok načelnik Marijanović tvrdi da je trošio gotovinu za siromašne i za kosilice.

"Sredstva su utrošena za pomoći kao što su podmirenje troškova ogrjeva socijalno ugroženom stanovništvu, jednokratne novčane pomoći, troškove poštarine, troškove službenih putovanja i drugih sitnih troškova, kao što su rezervni dijelovi za parkovne kosilice", tvrdi Marijanović u razgovoru za Index.

Na izravan upit kako je moguće da se u toj općini većina poslovnih knjiga uopće ne vodi, kao i da popis imovine i obveza nikada nije obavljen, Marijanović kaže da nisu stigli jer imaju "samo jednu službenicu"!?

Radila je samo jedna službenica

"Jedna službenica obavlja sve poslove koji se odnose na planiranje i izvršavanje proračuna, izradu financijskih izvještaja, vođenje svih analitičkih evidencija kao što su evidencija uplate komunalnih doprinosa, naknade za legalizaciju, zakupa i prodaje poljoprivrednog zemljišta, komunalne i grobne naknade, najma stanova i dr. Planiranje i izvršavanje proračuna i proračunsko izvještavanje su izuzetno stručni i složeni poslovi propisani kako Zakonom o proračunu, tako i podzakonskim aktima te Zakonom o fiskalnoj odgovornosti", objašnjava Marijanović. 

Prema službenim podacima koji su objavljeni u nalazu revizije, na administrativnim poslovima u općini zaposleno je šest zaposlenika. Marijanović danas tvrdi kako će se pridržavati uputa državne revizije te srediti financijski kaos u vlastitoj općini.

Vijeće poziva institucije

"Trenutno se ažurira blagajničko poslovanje, računovodstvo proračuna i  podaci na službenim stranicama općine koji se odnose na ugovore o javnoj nabavi, registru narudžbenica te objavi proračunskih akata", nabrojio je načelnik Marijanović, no čini se da to ne zadovoljava mještane te općine.

Oporba koja sjedi u Općinskom vijeću ne miri se s nalazom revizije te su pozvali institucije da provedu sve zakonske mjere u raskrinkavanju nepravilnosti navedenih u revizijskom izvješću. Najavili su i sazivanje izvanredne sjednice Općinskog vijeća, a načelnika pozivaju i na "moralnu i političku odgovornost". Na čelu Općinskog vijeća je kandidat Nezavisne liste mladih, Robert Kuduz, koji predstavlja oporbu načelniku Marijanoviću.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.