I danas rekordan broj novih slučajeva. Mayer: Nove mjere moguće već za par dana

Screenshot: HRT

"DANAS imamo rekordan broj novih slučajeva, to je posljedica okupljanja i brzog širenja omikrona. Broj novooboljelih je očekivan nažalost jer vidimo kako je bilo u ostalim zemljama, tako očekujemo i kod nas. U sljedećih nekoliko dana brojevi bi mogli biti i veći", rekla je Dijana Mayer, epidemiologinja HZJZ-a za HRT.

Velik je pritisak za testiranje, kaže.

"Molimo ljude za strpljenje, nije nužno da svi dođu drugi dan. Čeka se dva do tri dana. Treba nam svima strpljenje da izdržimo sljedeći val", rekla je.

"Sada je pravo vrijeme da se pridržavamo postojećih mjera", rekla je Mayer te dodala da će se mjere prilagođavati ovisno o tome kakva će biti situacija u sljedećim danima, odnosno kakva će biti u pojedinoj županiji.

Nove mjere već za nekoliko dana

Potvrdila je da prilagođene mjere možemo očekivati već za nekoliko dana.

"Vidjet ćemo ovisno o broju novooboljelih i pritisku na bolnički sustav", rekla je Mayer.

Na kraju je ponovila koje sve mjere treba poštovati.

"Držanje distance, pravilno nošenje maske, provjetravanje prostorija, pojačana osobna higijena i cijepljenje. Tko se nije cijepio prvom dozom, otići se cijepiti. Tko je dobio dvije doze, obvezno dobiti docjepnu dozu", poručila je Mayer.

U Hrvatskoj rekordnih 9058 slučajeva zaraze

Podsjetimo, drugi dan zaredom u Hrvatskoj je zabilježen rekordan broj novih slučajeva zaraze koronavirusom od početka pandemije - danas je 9058 novozaraženih, a umrle su 33 osobe.

U posljednja 24 sata testirano je 19.975 osoba, a gotovo polovica testiranih bili su pozitivni na koronavirus.

U bolnicama je trenutno 1824 pacijenta, a na respiratoru su 244 osobe. Od posljedica zaraze ili s covidom, u posljednja 24 sata umrle su 33 osobe, čime je broj umrlih od početka pandemije narastao na 12.764 osobe. 

Broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas je ukupno 39.853, a u samoizolaciji je trenutno 20.633 osobe. 

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno su zabilježene 745.544 osobe zaražene novim  koronavirusom, a ukupno se od zaraze oporavilo 692.927 osoba, od toga 4374 u posljednja 24 sata. Do danas je ukupno testirano 3.832.295 osoba.

Do jučer je u Hrvatskoj barem jednom dozom cijepljeno 55.82 posto ukupnog stanovništva, odnosno 66.49 posto odraslog stanovništva, a za 63.44 posto stanovništva cijepljenje je završeno, izvijestio je u priopćenju Nacionalni stožer civilne zaštite. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.