Hypo dao 725 tisuća eura kredita za otetog Zagorčevog sina

BIVŠI član uprave austrijske Hypo Alpe Adria banke Guenther Striedinger danas je najavio kako će se braniti na sve načine, pa i tužbama na optužbe da se obogatio na nezakonit način te da je povezan sa Zagorcem.

U kratkom razgovoru za dnevni list Wirtschaftsblatt Striedinger je rekao kako s hrvatskim generalom Vladimirom Zagorcem nije imao niti zajedničku tvrtku, a niti ikakve druge zajedničke poslove. Također, odbacio je tvrdnje odvjetnika Hypo banke Guida Helda da je 2004. godine pri dokapitalizaciji banke imao povlaštene dionice te da se na taj način nezakonito obogatio.

Pitanje Striedingeru: Je li vas strah da ćete biti druga osoba koja će završiti u zatvoru?

Striedinger je danas dao intervju Salzburger Nachrichtenu čiji je novinar napisao kako je Striedinger jedan od glavnih osumnjičenih u aferi Hypo Alpe Adria banke. Za salzburški list dao je opširan intervju u kojemu je ponovno demantirao optužbe, između ostalih, za prevaru i pranje novca. "Nezamislivo mi je da bih mogao završiti u zatvoru, no s obzirom na to kako se stvari oko Hypo banke razvijaju, nema nikakvih garancija. Ja zaista ne znam što sam učinio loše", rekao je Striedinger kad ga je novinar upitao boji li se da je sljedeći na redu za pritvor.

Iduće pitanje je bilo može li spavati s konstantnim optužbama: "Svi koji me poznaju znaju da sam čvrstog karaktera. No optužbe na svakome ostavljaju tragove. Nisam samo ja u pitanju, već i moja obitelj te rodbina."

Striedinger kaže kako je dobro surađivao s Kultererom kad je on 1992. godine došao raditi te da je do razilaženja u mišljenjima došlo tek krajem 2003. godine. Kaže i kako je radio s Joergom Haiderom, no da ga nikad nije pratio na put u inozemstvo već da je to uvijek radio Kulterer. "Iako smo bili prijatelji, Haider i ja nikad nismo putovali zajedno. Otišli smo tek na pivo", kaže Striedinger.

"Ja sam žrtveno janje"

"Ja sam idealno žrtveno janje jer nemam lobi koji bi me čuvao ili branio i jedino tako ja mogu razumjeti ove njihove optužbe. Neshvatljivo mi je i da tužiteljstvo tako teško tereti Kulterera. Banka se već očitovala o optužbama za 260 milijuna eura koji su navodno oprani, rekli su da nema tu ništa sumnjivo, bar što se mene tiče. Sve ove optužbe su apsolutne gluposti. Pa sve ugovore su supervizori pregledali barem deset puta", rekao je, između ostalog, Striedinger.

Hypo dao 725 tisuća eura kredita za otkupninu za Zagorčevog sina: Zagorec još nije ni počeo vraćati novac

Austrijski Österreich danas podsjeća kako je Hypo banka u veljači 2004. godine Zagorcu dala 725 tisuća eura kredita kako bi platio otkupninu za otetog sina za kojega su otmičari tražili milijun i 500 tisuća eura. Kredit je Zagorec podigao do 2024. godine, a Guenther Striedinger, kako tvrdi Österreich koji piše da se radi o "totalno nekarakterističnom kreditu", u veljači ove godine rekao je kako je taj kredit već otplaćen. No, njega navodno Zagorec još ni nije počeo otplaćivati. Za ovaj kredit u austrijskim medijima optužen je Striedinger jer je bio odgovaran za "Hypo operacije na Balkanu".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.