HTV isplaćivao astronomske honorare na fiktivne račune nepostojećih honoraraca



ODJEL za gospodarski kriminalitet PU zagrebačke već pola godine istražuje očito dobro organiziranu HRT-ovu mrežu fiktivnih isplata golemih novčanih iznosa na račune nepoznatih osoba koje nikada nisu radile za tu medijsku kuću.

Prema informacijama do kojih je došao Jutarnji list, na ime 30-ak posve nepoznatih osoba HRT je u razdoblju od 1. siječnja 2008. pa do 30. lipnja prošle godine isplatio nemale honorare na ime usluga prevođenja, ali i novinarski, snimateljskih, montažerskih, organizatorskih i ostalih poslova koji su navodno bili odrađeni za emisiju "Život uživo", ali te ljude nitko nikada nije vidio u studijima i u redakciji "Života".

Fiktivni su honorarci, kako je do sada otkriveno, u stvarnosti nepoznatim organizatorima ovog očito unosnog ilegalnog "posla" samo posudili svoja imena i brojeve računa, preko kojih se novac sa računa HRT-a prelijevao u privatne džepove onih koji su iza tih mutnih radnji stajali. Ovo je samo jedan od dokaza da je čitav HRT dobro premrežen desecima fiktivnih ugovora uz pomoć koji je novac godinama isisavan iz HRT-a.

Za fantomske je honorarce novca bilo, pravima su honorari kasnili mjesecima

U isto su vrijeme pravi, živi honorarci, koji su doista odrađivali posao u redakcijama i u studijima te medijske kuće, mjesecima čekali svoje zaslužene honorare koji su dobrano kasnili. Vijest o istrazi na HRT-u potvrdio je i glasnogovornik Ministarstva unutarnjih poslova, Krunoslav Borovec, no odbio je govoriti više sve dok istraga traje.

Priča o "fantomima na HRT-u" otkrivena je slučajno kada je popis navodnih prevoditelja prije nekoliko mjeseci došao u ruke službenice u Pravnoj službi HRT-a, koja je – na nesreću organizatora mutnog posla – prije toga radila upravo u Službi za prevođenje. Ona je vrlo brzo shvatila da imena na tom popisu nikada nisu obavila niti jednu uslugu prevođenja, te je o tome odmah obavijestila voditeljicu Službe za prevođenje Bojanu Zeljko Lipovšćak. I cijela je priča dospjela do ušiju policije.

Pokrenuta je istraga koja je brzo otkrila da je na HRT-u postojao kompjutorski sustav, dostupan uskom krugu ljudi isključivo u vrhu HRT-a, u koji su se upisivala imena fiktivnih honoraraca, isplaćivali im se honorari, a potom su se podaci brisali. Voditelju Odjela isplate honorara na HRT-u Arturu Kosanoviću odmah je uručen otkaz i protiv njega je pokrenuta kriminalistička obrada, a  ubrzo je sa HRT-a misteriozno nestao i dugogodišnji voditelj općih i zajedničkih poslova Ivica Škoro, koji je pod svojom ingerencijom držao i televizijske financije. Iz te se činjenice, smatraju dobro upućeni u situaciju na Prisavlju, jasno dade zaključiti da Kosanović nije djelovao sam i da je u pozadini očito funkcionirala dobro organizirana mreža osoba koje su "čistile" račune HRT-a.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.