Hrvatskoj izručen kapetan Pavle Pantić, dozapovjednik Lore optužen za granatiranje Splita

Foto: FAH

HRVATSKOJ je danas izručen kapetan bojnog broda JRM Pavle Pantić, dozapovjednik vojne baze Lora, optužen za granatiranje Splita i smrt četvero civila te ranjavanje nekoliko desetaka.

Pantić je smješten u splitski zatvor u kojem se već nalaze i Dragan Vasiljković, zloglasni kapetan Dragan te general Borislav Đukić, optužen za rušenje brane Peruča.

Pantića uhićenje iznenadilo

Pantić je uhićen koncem prošle godine na graničnom prijelazu u Crnoj Gori po tjeralici koju je raspisao splitski sud 1993. godine. Vraćao se iz posjeta kćeri u Beogradu. U lošem je zdravstvenom stanju, nakon smrti supruge imao je moždani udar i teško se kreće, a pati i od visokog tlaka. Uhićenje ga je iznenadilo i rasplakalo.

Njegovi prijatelji tvrde da je pomagao Hrvatima da napuste JNA i da nije dozvoljavao crnogorskim dragovoljcima da pucaju po Splitu. Njegova kćer uvjeravala je srbijanske medije kako je njezin otac lažno optužen te da je svih ovih godina održavao kontakte sa prijateljima u Splitu. 

U odsutnosti osuđen na osam godina zatvora

Pantić je u odsutnosti bio osuđen na osam godina zatvora, i to u predmetu protiv admirala Mile Kandića, tadašnjeg zapovjednika Vojnopomorske oblasti Split te ostalih vojnih zapovjednika koji su izdavali naredbe za borbeno djelovanje i blokadu hrvatskih luka i gradova. 

Optuženici su u Splitu u rujnu 1993. godine osuđeni na kazne u rasponu od sedam do 15 godina, a Vrhovni sud povisio je kaznu na 20 godina Kandiću te još nekolicini zapovjednika.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.