Hrvatski test predviđa rizik od najopasnijih bolesti 10 godina unaprijed

Gordan Lauc

JEDAN od vodećih časopisa za kardiološke bolesti u svijetu  “Circulation Research” objavio je ovih dana novi rad hrvatskih znanstvenika iz Genosa iz kojeg, među ostalim, proizlazi da test starenja koji je dizajnirao taj naš laboratorij može 10 godina unaprijed uspješno predviđati rizik nastajanja kardiovaskularnih bolesti.

Članak pod nazivom “Glycosylation Profile of Immunoglobulin G Is Cross-Sectionally Associated Wth Cardiovascular Disease Risk Score and Subclinical Atherosclerosis in Two Independent Cohorts” ukazuje na povezanost glikana i rizika za nastanak kardioloških bolesti.

Ugledni časopis, u uvodnom editorijalu dodatno ističe Genosovo istraživanje i predstavlja mladog hrvatskog znanstvenika, jednog od prvih autora rada dr.sc. Ivana Gudelja iz Genos Glycoscience Research Laboratorija u rubrici Meet the First Authors.

Što je otkriveno?

Genosovi istraživači, u konzorciju s kolegama iz Velike Britanije, otkrili su da formiranje naslaga, odnosno lezija u arterijama i subkliničkoj aterosklerozi korelira s nekim tipovima IgG glikana.

„Svi znamo da se razlikujemo po krvnim grupama, no vrlo malo ljudi zna da su krvne grupe zapravo glikani“, kaže za Index jedan od koautora novog rada prof. dr. sc. Gordan Lauc, voditelj Genosova laboratorija.

„Osim po krvnim grupama, glikani nas čine različitima i u tisućama drugih stvari. Jedna od njih je regulacija upale putem glikozilacija imunoglobulina. Neke od tih razlika su nasljedne, dakle različiti smo zato što smo se takvi rodili, dok su neke razlike posljedica našeg životnog stila – primjerice ako previše jedemo, ne krećemo se dovoljno i slično. Glikanski biomarkeri omogućuju nam da vidimo koliko smo takvim životnim stilom već napraviti 'štete' na svom organizmu, što se preslikava na rizik od kardiovaskularnih bolesti“, pojasnio je.

Vodeći uzrok smrtnosti

Kardiovaskularne bolesti vodeći su uzrok smrtnosti i invaliditeta u svijetu, a od njih svake godine u Europi umire skoro 4 milijuna ljudi. Uzrok su 17,5 milijuna smrti godišnje u svijetu, a procjenjuje se da će do 2030. godine biti uzrokom 23 milijuna smrti. U Hrvatskoj su također na vrhu ljestvice smrtnosti, a prema najnovijim podacima, 2016. godine uzrokovale su smrt 23.190 osoba, odnosno 45 % od ukupnih smrti. Analiza uzročnika smrti po spolu pokazuje da su kardiovaskularne bolesti uzrok smrti 50,1 % žena (13 136) i 39,7 % muškaraca (10 054).

Nova studija i potvrda testa

Novo istraživanje provedeno je na uzorku od 2.970 žena u dobi od 40 do 79 godina, a u njemu je mjereno 76 svojstava IgG glikozilacije koja su povezana s procijenjenim desetogodišnjim rizikom od kardiovaskularnih bolesti (plakom na  karotidnim i femoralnim arterijama mjerenim ultrazvukom).  Istraživanje je pokazalo da 4 mjerena svojstva te jedna vrsta IgG glikozilacije GlycA može predvidjeti povećani rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti čak i nakon što su uzeti u obzir drugi poznati faktori rizika za nastanak ovih bolesti, što je iznimno važno otkriće s obzirom da su ove bolesti među najraširenijim kroničnim bolestima današnjice s velikim udjelom u smrtnosti.

Studija je također pokazala da GlycanAge test, koji je već dostupan na hrvatskom tržištu kao test koji određuje omjer biološke i kronološke dobi organizma također može mjeriti i navedeni kardiološki rizik. Naime, prema upalnoj teoriji starenja, starost je posljedica sve veće osnovne razine upale u organizmu, a kako se upala u bilo kojem organu reflektira i na krv, glikani imaju veću moć mjerenja biološkog starenja cijelog organizma od drugih testova biološke dobi (npr. testa telomera na kromosomima), jer mogu predvidjeti bolesti vezane za starenje, kao što su dijabetes tipa 2, kardiovaskularne ili neurodegenerativne bolesti.

GlycanAge test mjeri analizirani IgG glikanski profil pomoću tri indeksa; GlycanMature, GlycanYouth i GlycanHealth. Nova studija pokazala je kako je razina glavnih glikana mjerenih pomoću GlycanYouth i GlycanHealth indeksa (koji mjere razinu protuupalnih glikana) u negativnoj korelaciji s desetogodišnjim aterosklerotskim rizikom. Ova nova saznanja označuju GlycanAge kao test koji je u stanju identificirati rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Kako do testa?

U Genosu kažu da je središnje mjesto za provođenje testa GlycanAge za sada internetska stranica Glycanage.com koja omogućuje njegovo naručivanje. Cijena, ako se naruči putem internetske stranice, je 5.500 kn.

Budući da mjeri opće zdravstveno stanje organizma, nije registriran kao dijagnostički test koji dijagnosticira neku određenu bolest, što znači da se ne može dobiti preko HZJZ-a.

„On zapravo mjeri jedan molekularni mehanizam - kroničnu upalu - koja je u podlozi brojnih različitih bolesti, te kao takav sam ne daje neku konkretnu dijagnozu. Stoga ga HZJZ ne priznaje kao trošak. GlycanAge je zapravo test koji nam govori kakvo nam je opće zdravstveno stanje, te ga treba shvatiti kao objektivno izmjerenu informaciju o sebi samima“, pojašnjava Lauc.

„Trenutno pregovaramo s nekoliko bolnica i poliklinika koje će uskoro test početi nuditi u svojim paketima usluga. Za sada imamo razvijenu logističku mrežu koja omogućava uzimanje uzoraka za testiranje u Londonu i Zagrebu, a u pregovorima smo i s centrima u Kataru i Pekingu“, dodaje.

Genos kao predvodnik  

Genos se u svojim znanstvenim istraživanjima orijentirao na proučavanje glikana kao biomarkera za pojavu različitih bolesti i stanja te se pozicionirao kao globalni predvodnik personalizirane medicine bazirane na glikanima. U prilog tome govori podatak da je Lauc nedavno u Kini na 7. Godišnjem nacionalnom kongresu direktora centara za preventivnu medicinu održao uvodno predavanje, a domaćini su pokazali velik interes da u području preventivne medicine primijene glikanske biomarkere.     

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.