Reakcije na viralni status profesora: "Zaustavite ovrhe zbog 25 kuna"

Foto, Screenshot: FAH, Udruga hrvatskih pacijenata

UDRUGA hrvatskih pacijenata zatražila je od ministra zdravstva Milana Kujundžića i ravnatelja HZZO-a Fedora Dorčića da pod hitno promijeni propise i zaustavi ovršne postupke nad pacijentima zbog 25 kuna duga bolnicama.

Naime, Gordan Lauc, profesor s Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta u Zagrebu objavio je jučer na svojem Facebook profilu kako je dobio prijedlog za ovrhu iz KBC-a Zagreb zbog dugovanja od 25 kuna. Kako nema vremena za natezanje sa sudom, troškove koji su se popeli na gotovo 700 kuna je platio, ali je paralelno podnio kaznenu prijavu Državnom odvjetništvu.

>> Status profesora širi se Fejsom: Zaboravili mu poslati račun na 25 kuna, ali ne i ovrhu od 700

U toj prijavi je izrazio sumnju kako se odvjetničko društvo koje mu je poslalo prijedlog za ovrhu s upravom KBC-a udružilo u "zločinačku organizaciju radi ostvarivanja nepripadne dobiti". Kako je sam naveo, u HBC-u Rebro su mu još 2015. godine rekli da će mu račun na 25 kuna participacije poslati na kućnu adresu. Umjesto računa, stiglo mu je rješenje o ovrsi na gotovo 700 kuna.

Ovo nije jedini slučaj

Iz Udruge hrvatskih pacijenata tvrde kako Lauc nije jedini slučaj. Njihov zahtjev za obustavom sličnih postupaka prenosimo u cijelosti.


"Poštovani gospodine Ministre zdravstva, dr. Kujundžiću
Poštovani gospodine Ravnatelju HZZO-a, dr. Dorčiću

Zadnjih dana obrati​l​o nam se veći broj oboljelih​ ​sa zamolbom što napraviti budući da su dobili ovrhu KBC Zagreb za dug iz 2014. godine u iznosu glavnice od 25,00 KN (ima i većih i manjih iznosa). Ljudi uopće nisu znali (tako kažu) za dug i nitko ih nije obavijestio.

Je li ovakav propis koji ovo dopušta sramot​a​ za državu, bolnice i društvo u cjelini da se za iznos od 25,00 KN pokreće bilo kakav, a pogotovo postupak koji oboljelima​​ ​donosi daljnji trošak javnog bilježnika i posebice odvjetnika u iznosu od 688 KN​?

Molimo Vas ispitajte ovu i sve slične situacije i pokušajte naći neko drugo manje bolno rješenje o naplati 25 kn.

Predlažemo da se prvo dužnicima upute Opomene i da neki rok, recimo od 15 dana da podmire svoje obaveze ili da se na Otpusno pismo (koje se u pravilu​ šalje naknadno poštom i nema nikakvih dodatnih troškova) na dnu napiše ako postoji dug i u kom ga roku oboljeli mora podmiriti.​

Pitamo Vas što će se dogoditi u pravosudnom sustavu​ ako svaki oboljeli napiše Žalbu na Ovrhu?
Molimo Vas u ime osiromašenog hrvatskog puka​ ispitajte koliko ima ovakvih i sličnih ovrha u MIZ-u i pokušajte to spriječiti. Molimo Vas pronađite neki drugi manje bolan način naplate glavnice od 25 kn (kao i svih sličnih malih iznosa…)!
U nadi da ćete ovo pročitati i nešto poduzeti na korist osiromašenom hrvatskom puku.
U očekivanju odgovora želimo Vam obilje zdravlja s prve crte oboljelih", stoji u dopisu Udruge hrvatskih pacijenata ministru zdravstva Milanu Kujundžiću i ravnatelju HZZO-a Fedoru Dorčiću.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.