Hrvatski Crveni križ dosad skupio 2,6 milijuna kuna pomoći za Haiti



HRVATSKI Crveni križ do danas je za žrtve nesreće u Haitiju prikupio ukupno 2.618.452,00 kuna.

U Haiti je jučer stigao i volonter Hrvatskog Crvenog križa Tihomir Štrekelj, 46-godišnjak pridružen jedinici za žurno djelovanje Austrijskog Crvenog križa. Ta jedinica je s humanitarnom pomoći i opremom stigla u zračnu luku glavnog grada Haitija, Port-au-Prince, 21. siječnja oko 11 sati po lokalnom vremenu.

Tihomir  se odmah nakon dolaska javio Hrvatskom Crvenom križu i poslao dvije fotografije.

Nacionalna društva Crvenog križa diljem svijeta i danas organiziraju humanitarne akcije u kojima se prikupljaju sredstva za pomoć stradalima, a pridružuju im se i ugledni glazbenici, glumci i svi ljudi spremni pomoći.

Na Haiti je poslano 430 profesionalaca i volontera Crvenog križa i Crvenog polumjeseca. Od toga je 180 iz karipskih i južnoameričkih nacionalnih društava koji su tamo stigli među prvima i pružaju prvu pomoć te sudjeluju u potrazi i spašavanju, a 220 su članovi jedinica za
žurni odgovor na katastrofe i jedinice za procjenu situacije i koordinaciju u katastrofama Međunarodne federacije. Međunarodni odbor Crvenog križa (ICRC) na Haitiju ima 100 ljudi. U pomaganju sudjeluju i volonteri Haićanskog Crvenog križa, javljaju iz te organizacije.

Do danas su u Haiti i Dominikansku Republiku sletjela 32 zrakoplova kojima je stigla humanitarna pomoć Pokreta Crvenog križa, oprema za jedinice za žurni odgovor na katastrofe i osoblje. Ukupno je stiglo 176 tona pomoći Pokreta, izvještava Crveni križ.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.