Hrvatske i bošnjačke stranke u BiH za reforme kako bi se otvorili pregovori s EU

Ilustracija: Denis Kapetanovic/PIXSELL

Čelnici vladajućih hrvatskih i probošnjačkih stranaka u BiH izrazili su spremnost ispuniti uvjete, uključujući izmjene izbornog zakona, koji bi zemlji do ožujka omogućili otvaranje pristupnih pregovora s Europskom unijom. 

Predstavnici HDZ-a BiH i trojke koju čine SDP BiH, Naša stranka te Narod i pravda ocijenili su kako je apsolutni prioritet otvaranje pregovora u ožujku, stoji u njihovu priopćenju nakon sastanka u Mostaru. 

Najveći prijepori su oko izmjena izbornog zakona

Europsko vijeće je u prosincu zatražilo od Europske komisije da do ožujka dostavi izvješće o napretku BiH od koje se očekuje donošenje četiri zakona vezana za izbornu reformu, sudove u BiH, sprječavanje pranja novca i financiranje terorizma te sprječavanje sukoba interesa. 

Najveći prijepori su oko izmjena izbornog zakona, pri čemu hrvatska strana očekuje da se osigura legitimno političko predstavljanje i prestane s praksom preglasavanja Hrvata na izborima za člana kolektivnog Predsjedništva BiH.

Bošnjački predstavnici inzistiraju na tome da se izbornim reformama smanji uloga nacionalnih zajednica, a srpska strana, koju predvodi SNSD, zbog separatističkih poteza i sukoba s međunarodnom administracijom nagovještava blokade rada državnih institucija koje bi trebale provesti reforme. 

Šefovi hrvatskih i bošnjačkih stranaka složni kako je važno da izborne reforme budu djelo domaćih političara

Čelnici HDZ-a BiH Dragan Čović, SDP-a BiH Nermin Nikšić, Naroda i pravde Elmedin Konaković i Naše stranke Edin Forto ocijenili su kako je važno da izborne reforme budu djelo domaćih političara.

Visoki međunarodni predstavnik Christian Schmidt je nagovijestio sredinom prosinca da će nametnuti izborne reforme kojim bi se smanjile manipulacije i prevare na izborima. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.