Hrvatska tretira žene kao smeće. I onda od njih očekuje da rađaju

Foto: Ivica Galović/Pixsell, Martina Pauček Šljivak/Index

UNAZAD desetak godina cijela Hrvatska se jednom godišnje zgraža nad statističkim podacima o broju rođenih i umrlih. Već godinama u Hrvatskoj više ljudi umire nego što ih se rađa. U 2017. rođeno je 981 dijete manje nego u 2016. Hrvatska izumire, a svaka nova godina donosi nam alarmantne podatke o tome da je rođen najmanji broj djece u povijesti. Istovremeno se u našim bolnicama ništa ne mijenja i žene prilikom porođaja ili pobačaja proživljavaju najbolnija iskustva, i to u 21. stoljeću kad postoje načini da im se bol ublaži.

Udruga RODA je krajem 2014. godine pokrenula akciju #prekinimo šutnju u kojoj je pozvala žene da svjedoče o iskustvima tijekom i nakon porođaja. Već su tada tisuće žena podijelile svoja traumatična iskustva s porođaja, a dosta je njih reklo da nakon toga više i ne pomišljaju imati djecu.

Četiri godine kasnije - sve je i dalje isto. Dosta žena u raznim bolnicama diljem Hrvatske imalo je traumatično iskustvo, što tijekom porođaja, što nakon pobačaja. Bio to spontani pobačaj ili prekid trudnoće na zahtjev - žene se puštalo da umiru od bola. Zahvat kiretaže (uklanjanja ploda) bez anestezije žene su opisale kao najbolnije iskustvo u životu, češće bolnije i od samog porođaja.

Što se dogodilo 2015.?

Početkom 2015. godine tadašnji ministar zdravstva Siniša Varga najavio je inspekcije po rodilištima, međutim stvari su ostale nepromijenjene, o čemu smo imali prilike čuti i danas od predstavnica udruge RODA Daniele Drandić i Ivane Zanzar, koje su ministru zdravstva Milanu Kujundžiću odnijele 400 svjedočanstva žena koje su prikupili u posljednja dva i pol dana o nehumanim iskustvima iz bolnica prilikom porođaja i pobačaja.

Daniela Drandić za Index je kasnije rekla da inspekcijski nadzor u rodilištima 2015. godine nije rezultirao nikakvim poboljšanjima. Kaže kako nalaz nadzora nikada nije objavljen niti je išta rečeno o pronađenim nedostacima.

"Nisu nam ni rekli što će poduzeti da se situacija u rodilištima promijeni, a žene su svojim pričama ponovno pokazale da je sve ostalo isto, opet im se rade najbolniji zahvati bez anestezije. No nadam se da će se stvari sad stvarno promijeniti. Pokazali smo da nas više ne mogu ignorirati i ušutkavati. U Ministarstvu su nam rekli da će sad slati dopise ginekološkim ordinacijama vezano za ilegalnu naplatu ultrazvučnih pregleda trudnicama, a koje preko HZZO-a imaju pravo na besplatne preglede. Već godinama im mnogi ginekolozi naplaćuju te preglede iako ne bi smjeli. Ministarstvo će ih izvijestiti da kreće u pojačane nadzore", rekla je za Index Drandić.

Dodala je kako su tražile od ministra da HZZO izradi brošure i plakate o pravima pacijentica i podijeli ih po čekaonicama ginekoloških ordinacija kako bi se žene educiralo i upoznalo s njihovim pravima.

Pitali smo je što očekuje od Ministarstva, hoće li i ovog puta sve ostati na praznim obećanjima, na što je rekla kako se nada da neće i da misli da su ih ovog puta ozbiljno shvatili.

Ono što zamjera je činjenica da će se po pitanju davanja anestezije sutra održati sastanak sa stručnim društvima, odnosno sastat će se ginekolozi i raspravljati o toj temi. Drandić smatra da su na sastanak trebali pozvati i primalje i neke od korisnica da čuju pacijentice iz prve ruke.

400 horor priča pacijentica iz cijele Hrvatske

"400 žena je poslalo svoje priče tako da su na taj sastanak mogli pozvati nekoga od njih. No stvarno se nadamo da su nas ovog puta shvatili ozbiljno. Ne mogu nas više ignorirati. Radi se o tome da žene prolaze kroz bolna stanja, a zdravstveni radnici ne prepoznaju da se takvo bolno stanje treba dodatno obezboliti. Bol muškarca i žene se kod nas ne tretira jednako. I hitna prije stiže za muškarce nego za žene, kao što će u bolnicama prije dati nešto za bolove muškarcima nego ženama", rekla nam je Drandić.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić najavio je, pak, slanje inspekcija čim, kaže, dobije neku konkretnu dojavu o kojoj se ordinaciji ili liječniku radi. Dodao je i da će, načelno reagirati i na anonimne prijave te slati inspekciju na teren.

"I među zdravstvenim djelatnicima ima onih koji se neprimjereno ponašaju i takve treba sankcionirati. Sve što je neugodno treba provjeriti i sankcionirati", komentirao je tako Kujundžić 400 svjedočanstava žena diljem Hrvatske koje su opisale svoja traumatična iskustva iz bolnica.

Smatra kako se "neće sve preko noći promijeniti", ali misli da će se stvari pomalo sustavno mijenjati čim krenu sa sankcijama.

Kujundžić: Krećemo u sankcije, nećemo nikoga štititi

"Ono što je najpotrebnije hrvatskoj državi i hrvatskoj naciji jesu djeca i sve ćemo učiniti da trudnice i djeca budu zaštićeni. Bilo koja nepravilnost će se sankcionirati, nikoga nećemo štititi", rekao je Kujundžić te dodao da o davanju anestezije odlučuju liječnici.

Podsjetimo, cijela priča o bolnicama se ponovno aktivirala nakon govora mostovke Ivane Ničević Lesandrić u saboru koja je opisala traumatično iskustvo kiretaže koja joj je, kaže, učinjena bez anestezije. Nakon njenog govora, podržale su je žene diljem zemlje s istom ili sličnom pričom iz neke od naših bolnica.

 

Ginekolog: Kad nema medicinskih prepreka, svakoj ženi treba dati anesteziju

Ginekolog iz KBC-a Sestre milosrdnice Dubravko Lepušić za Index je rekao da bi svakoj ženi, kod koje nema nikakvih medicinskih ograničenja, trebalo dati anesteziju prije zahvata kiretaže.

"Ženama koje su doživjele spontani pobačaj i krvare svakako se treba dati anestezija da im se olakšaju dodatne patnje. To se po defaultu daje pacijenticama. Uvijek postoji anesteziološka služba koja radi s nama, oni su dio naše ekipe i u principu uvijek daju anesteziju. Naravno, prije zahvata treba uzeti sve podatke od pacijentice da se utvrdi kako nema medicinskih prepreka za davanje i pitati je želi li opću ili lokalnu anesteziju jer neke odbijaju. To se odlučuje prije samog zahvata, koliko god hitan zahvat bio, uvijek se nađe vremena za porazgovarati s pacijenticom o tome. Nekim ženama se ne smije dati anestezija jer netko može dobiti srčani arest. No ako ne postoje nikakve medicinske prepreke i žena da pristanak, onda joj se svakako mora dati anestezija", rekao je za Index dr. Lepušić.

Pitanje je zašto se toga onda ne drže svi liječnici i u svim bolnicama? Sad nam samo ostaje vidjeti što će ovog puta donijeti najavljene inspekcije.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.