Kacin vodi prljavu kampanju, treba mu zabraniti ulazak u Hrvatsku

Foto: Index/FAH

JAVNI istupi glasnogovornika slovenske vlade Jelka Kacina predstavljaju nešto doista neviđeno na političkoj sceni Europske unije.

Ovaj propali političar koji je nedavno uskrsnuo kao potrčko mračnjaka Janeza Janše već danima vodi suludu, prljavu, nediplomatsku i neprijateljsku kampanju protiv Hrvatske, očito uživajući u svojim prijetnjama o crvenim listama i blesavim izjavama kako "Hrvatska postaje ozbiljna prijetnja državama EU".

>> Glasnogovornik slovenske vlade: U Hrvatskoj je možda počeo treći val korone

>> Glasnogovornik slovenske vlade: Hrvatska postaje ozbiljna prijetnja državama EU-a

Hrvatski propusti

Činjenica je da Stožer civilne zaštite RH nije sve savršeno odradio kada je riječ o turističkoj sezoni i da se zbog profita odgađalo donošenje pravovremenih i strožih mjera, ali skok broja zaraženih u Hrvatskoj kojem odnedavno svjedočimo rezultat je i činjenice da brojni turisti jednostavno ne poštuju preporučene epidemiološke mjere. Naravno da su noćni klubovi trebali biti zatvoreni, ali jednako tako se mora reći da nitko nikoga nije tjerao da ide partijati u zatvoreni prostor bez maske i poštivanja razmaka. To što se sad neki turisti u svoje matične zemlje vraćaju iz Hrvatske zaraženi koronavirusom rezultat je i njihove neodgovornosti, koja je ipak nedvojbeno manja nego odgovornost Stožera.

Uostalom, Austrija je preko skijališta Ischgl na početku pandemije covida-19 zarazila pola Europe pa glasnogovornici ostalih vlada članice EU nisu držali prodike na račun Austrijanaca. To se jednostavno ne radi.

Političke odluke Slovenije i Austrije o stavljanju Hrvatske na crvenu listu

Jasno je iz dostupnih podataka da nije cijela Hrvatska rizično područje te su stoga odluke Slovenije i Austrije da je stavi na crvenu listu više političke nego stručne, što se vidi iz ponašanja vlasti obje države. 

Austrijanci su svoju odluku o stavljanju Hrvatske na crvenu listu donijeli preko koljena: njihov ministar zdravlja je ujutro govorio da bi cijelu stvar trebalo koordinirati sa susjednim zemljama, a istog dana u podne je austrijsko ministarstvo vanjskih poslova odjednom objavilo novi, drakonski režim za Hrvatsku. Pritom se nisu uspjeli ni odgovarajuće pripremiti za očekivani stampedo Austrijanaca iz Hrvatske pa je rezultat svega bio nedjeljni kaos na slovensko-austrijskoj granici i kolone dulje od 10 kilometara. Na kraju je koruški župan Peter Kaiser javno priznao da je sve to rezultat propusta različitih nivoa austrijskih vlasti.

>> Austrija spašava svoju sezonu uništavanjem hrvatskog turizma

>> Austrijski kancelar: Ogroman je priljev virusa iz Hrvatske, moramo to zaustaviti

>> Koruški župan: Austrija je kriva za kaos na granici

Austrijska kampanja protiv ljetovanja u Hrvatskoj

Austrijske vlasti pritom svoje poteze ne garniraju nizom neprijateljskih izjava i pljuvanja Hrvatske, iako je i tu bilo nekih verbalnih isklizavanja. Kurzu to i nije potrebno jer se dio austrijskih medija bavi širenjem lažnih vijesti o Hrvatskoj, dok austrijske vlasti plaćaju reklamnu kampanju koja Austrijancima poručuje da ne idu ljetovati u Hrvatsku već da ostanu doma.

>> Pogledajte plakat kojim u Austriji ljude zovu da ostanu kod kuće, spominju Hrvatsku

Slovenska vlada je zato pak već danima usred frontalnog napada na Hrvatsku, za što je očito zadužen redikulozni i licemjerni Kacin, koji Hrvatsku proglašava prijetnjom dok se brčka u bazenu svoje vikendice na Krku.

>> Glasnogovornik slovenske vlade koji je prijetio Hrvatskoj upravo snimljen na Krku

Kacin govori što Janša misli

Naglasimo još jednom da je on postavljeni glasnogovornik Janšine vlade u Ljubljani, što znači da on ne govori u vlastito ime, iako je Kacinov užitak dok baca blato na Hrvatsku više nego očevidan. Kacin je Janšin megafon i da se slovenski premijer ne slaže s izjavama i tonom glasnogovornika svoje vlade, sigurno bi ga smijenio. No slaže se, u tome i jest problem.

Kacinovo laprdanje o Hrvatskoj, koje ima i primjetnu dozu nacionalizma, može zvučati smiješno - jedino je slovenski nacionalizam smješniji od hrvatskog u Europskoj uniji! - ali ono prvenstveno predstavlja potpuno neprihvatljivo ponašanje u javnoj komunikaciji među članicama Unije. To je antieuropsko ponašanje koje ne bi trebalo biti iznenađujuće, jer Janšina desničarska vlast jest antieuropska.

Smireno ponašanje Njemačke razotkriva Austriju i Sloveniju

Nezamislivo je da bi verbalni ispadi poput Kacinovih došli od, primjerice, Steffena Seiberta, glasnogovornika njemačke vlade i besprijekornog profesionalca u svom poslu. A ako bi mu se nešto tako neprijateljski intonirano omaklo, već sutra bi ostao bez svoje pozicije.

Ponašanje njemačkih saveznih vlasti najbolje razotkriva nedolično i neprijateljsko ponašanje Ljubljane i Beča prema Hrvatskoj. Unatoč javnom pritisku moćnih pokrajinskih premijera Winfrieda Kretschmanna i Markusa Södera, Berlin nije samo tako bacio Hrvatsku na crvenu listu, već je u skladu s brojkama kao rizična područja proglasio dvije dalmatinske županije, u kojima je u tjedan dana bilo više od 50 zaraženih koronavirusom na 100 tisuća ljudi, što je stručni kriterij Instituta Robert Koch. 

Nijemci su gospodski ignorirali Berošev diletantski ispad

Iz Berlina ne dolaze ni pljuvačke izjave na račun Hrvatske nego se cijela situacija odrađuje i komunicira smireno i bez dizanja tenzija, čak i kada iz Hrvatske dođu diletantske izjave poput one ministra Vilija Beroša, koji je, još jednom pokazujući da ne razumije svijet i odnose u njemu, mrtav-hladan izjavio da je odluka Instituta Robert Koch da dvije hrvatske županije proglasi rizičnima djelomice i politička. Nijemci su odlučili gospodski ignorirati takve bedastoće provincijalnog Beroša te ne odmagati Hrvatskoj u situaciji kad si ona sama ne uspijeva pomoći.

Slovenija pak namjerno tenzije diže Kacinovim ispadima, iako su posve nepotrebni u ovoj situaciji. Dapače, njemački su mediji Hrvatsku uzeli u zaštitu od suludih napada koji dolaze iz Austrije i Slovenije.

>> Njemački list: Austrija je bacila Hrvatsku pod kotače, to će joj se osvetiti

>> Njemački mediji o slučajevima iz Hrvatske: "Nisu problem turisti nego gastarbajteri"

Gromoglasna šutnja dežurnih domoljuba

Detaljnije analizirati kako na sve to reagira hrvatska diplomacija je gubljenje vremena, jer jasno je da to radi loše sve dok joj je na čelu karikaturalni Gordan Grlić-Radman. No zato vrijedi skrenuti pažnju na činjenicu da o slovenskoj i austrijskoj sabotaži i neprijateljstvu prema Hrvatskoj gromoglasno šuti cijela dežurna domoljubna ekipa, od političara preko aktivista do portala. Njima su inače Janša i Kurz idoli (naravno ne u rangu Viktora Orbana) pa šute kao pizde dok Kacin Hrvatsku pribija na stup srama, baveći se i dalje "istragom poturica", odnosno hajkom na građane RH hrvatske i srpske nacionalnosti koji im nisu po volji.

Povijest se tako ponavlja: domoljubi bi opet stranim silama ljubili stopala i rasprodali Hrvatsku samo da mogu imati apsolutnu vlast u "zagrebačkom pašaluku" i na miru ustašovati, dok se obranom hrvatskih interesa bave oni koji navodno mrze sve hrvatsko.

Kacinu treba zabraniti ulazak u RH, nakon Vulina nitko to nije tako doista i zaslužio

Dobra vijest u svemu je da među običnim građanima Hrvatske, Slovenije i Austrije nema nikakvih problema te da se huškačko ponašanje Ljubljane i Beča ne prelijeva na međuljudske odnose. Slovenci i Austrijanci i dalje vole Jadran te će i dalje dolaziti ljetovati u Hrvatsku.

Što se tiče Jelka Kacina, njega bi Republika Hrvatska trebala službeno proglasiti personom non grata i zabraniti mu ulazak. Nitko to nije zaslužio kao on, nakon Aleksandra Vulina naravno.

Kacin je svojom sustavnom antihrvatskom kampanjom prevršio svaku mjeru te Janšinoj vladi treba na te drskosti snažno odgovoriti. Na potezu je Andrej Plenković.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala

 
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.