Hrvatska privremeno zabranila uvoz živih ovaca i koza iz Grčke i Rumunjske

Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Hrvatska je privremeno obustavila izdavanje odobrenja za unos pošiljki živih ovaca i koza iz Grčke i Rumunjske, kojima se nastavila širiti kuga malih preživača, objavilo je danas Ministarstvo poljoprivrede. 

"Zbog nastavka širenja kuge malih preživača u Rumunjskoj i Grčkoj i posljedično visokog rizika od unosa te bolesti u Republiku Hrvatsku putem pošiljki živih životinja, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ribarstva odlučilo je u suradnji s Državnim inspektoratom da neće izdavati odobrenja za unos pošiljki malih preživača (ovaca i koza) s cjelokupnog teritorija Grčke i Rumunjske u Hrvatsku", navodi se u priopćenju Ministarstva.

Zbog kuge

Trenutno, kako ističu, ne postoje ograničenja za meso i mesne proizvode malih preživača te ostale proizvode životinjskog podrijetla koji su dobiveni od ovaca i koza, a koje su podrijetlom izvan zona ograničenja tih dviju država.

Odluka je donesena nakon što su nadležna tijela Grčke i Rumunjske izvijestila države članice EU o daljnjem širenju kuge malih preživača u tim državama i njihovoj odluci kako više neće slati pošiljke životinja u druge države članice EU bez njihova odobrenja.

Hrvatska je o odluci obavijestila Europsku komisiju te nadležno tijelo Rumunjske, iz koje je u Republiku Hrvatsku i pristizao najveći broj pošiljki malih preživača.

Ova mjera je privremenog karaktera i revidirat će se nakon što nadležna tijela Rumunjske i Grčke izvijeste države članice EU o prestanku širenja kuge malih preživača i opozivu odluke o obvezi dobivanja odobrenja pošiljke živih ovaca i koza od strane država odredišta prije upućivanja s mjesta otpreme, zaključuje se u priopćenju Ministarstva poljoprivrede. 

Problem s malim preživačima

Inače, Ministarstvo je sredinom prošloga tjedna objavilo da je zaprimilo obavijest o pojavi kuge malih preživača (Peste despetitsruminants virus - PPR) u Grčkoj i Rumunjskoj te je, budući da se bolest brzo širi, pozvalo na pojačan oprez na objektima koji drže ovce i koze, posebno na onima koji su u prethodnih 20-ak dana dopremali ovce ili koze iz Rumunjske ili Grčke.

Prva prijava PPR-a zaprimljena je u sustav prijave bolesti Europske komisije ADIS od Grčke 11. srpnja, dok je Rumunjska prvo izbijanje PPR-a na svojem području prijavila 20. srpnja, a ta se bolest ovaca i koza nastavila širiti u te dvije zemlje. 

Riječ je o bolesti kategorije A, koja se obvezno odmah prijavljuje Europskoj komisiji i državama članicama EU te trećim zemljama putem Svjetske organizacije za zdravlje životinja, sukladno Delegiranoj uredbi (EU) 2020/687, a na zaraženim objektima provode se mjere koje za cilj imaju kontrolu i sprječavanje daljnjeg širenja bolesti, uključujući usmrćivanje svih prijemljivih vrsta životinja na objektima i njihovo neškodljivo uklanjanje, provedbu preliminarnog čišćenja i dezinfekcije, uspostavu zone zaštite i zone nadziranja (3 i 10 kilometara u krugu od zaraženih objekata) te druge mjere kontrole.

Kuga malih preživača je akutna do subakutna virusna bolest ovaca, osobito koza, koju karakterizira iznenadna pojava groznice, iscjedak iz nosa, znakovi oboljenja dišnog i probavnog sustava. Bolest može imati i letalan ishod (uglavnom u koza). Bolest uzrokuje virus iz porodice Paramyxoviridae, antigenski blizak virusu goveđe kuge. Goveda i svinje mogu oboljeti, no najčešće ne razvijaju klinički vidljivu bolest. Bolest se primarno prenosi izravnim kontaktom između životinja, ali je virus moguće prenijeti i neizravnim putem, kontaminiranim predmetima i prijevoznim sredstvima.  

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.