Hrvatska policija u središtu afere u Crnoj Gori zbog curenja dokumenata u medijima



PODGORIČKI dnevnik Dan prije dva dana objavio je dokument iz istrage protiv odbjeglog Darka Šarića prema kojem se  u vezu sa odbjeglim optuženikom za šverc kokaina navodno dovode aktualni crnogorski premijer i šef diplomacije, Igor Lukšić i Milan Roćen. Objava podataka koji bi trebali biti tajni, dovode se u vezu s hrvatskom policijom. Riječ je ispisima telefonskih razgovora odbjeglog Šarića koji su vođeni 2008. godine, a crnogorska policija objavila je ranije da su ispise Šarićevih razgovora podijelili policijskim službama u regiji.

Borovec dva dana objašnjava da Zagreb nema veze s tim
 
Danas je za podgoričke Vijesti, glasnogovornik MUP-a Krunoslav Borovac ponovno morao objašnjavati kako  hrvatski MUP nije nikome u Crnoj Gori dostavio ispise  telefonskih poziva Darka Šarića.  Zanimljivo je kako je prvog dana Borovec rezolutno tvrdio kako Zagreb nema spornu dokumentaciju odnosno Šarićev "ispis". No danas je za televiziju Vijesti Borovec rekao da su hrvatska i crnogorska policija tijesno surađivale u nekoliko velikih istraga te da su razmjenjivale niz podataka koje nose oznaku tajnosti. Borovec je znatno "ublažio" rezolutni stav da hrvatski MUP nema ispise. 


"Takvu informaciju ne mogu ni negirati ni potvrditi", rekao je Borovec dodajući da ne može govoriti da li ima ili nema te dokumente slijedom istog Borovec nije mogao potvrditi ali ni demantirati autentičnost dokumenata.

Istraga zbog falsificiranja

Specijalna tužiteljica Đurđina Ivanović, odmah je, nakon što su objavljeni ispisi, otvorila istragu te je izjavila kako je utvrđeno da je riječ o formatu ispisa koje je radila Uprava policije, da su oni falsificirani i na njih dopisana imena premijera i ministra vanjskih poslova, podsjeća podgorička Pobjeda.

Izvor Pobjede iz Uprave policije prije dva dana je istaknuo kako je ispis Šarićevih telefonskih razgovora 2008. godine predan hrvatskim kolegama, u okviru istrage koja je vođena o ubojstvu Ive Pukanića.

U izjavi za Pobjedu, Borovec je danas rekao kako ne vidi interes bilo koga iz hrvatske policije da krivotvori podatke koji su dobiveni iz Crne Gore i dostavi ih crnogorskim medijima.

"Ne znam koji bi to interes bio", rekao je Borovec.

Direktor Uprave crnogorske policije optužuje Zagreb

Valja napomenuti kako je jučer pomoćnik direktora Uprave policije Milan Tomić rekao da su sporni Šarićevi ispisi uručeni Hrvatskoj i to na zahtjev Zagreba prilikom suradnje i istrage povodom ubojstva vlasnika Nacionala Iva Pukanića.

"Policijska organizacija ima profesionalni interes da se utvrde sve činjenice i okolnosti koje se tiču objavljivanja listinga komunikacija D.Šarića i N.Kelmendija i unošenja netočnih podataka u iste. Uprava policije je, u skladu sa zahtjevom nadležnog tužitelja, odgovorno dostavila sve potrebne podatke i time dala značajan doprinos u utvrđivanju činjenice da predsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i europskih integracija nisu komunicirali sa Darkom Šarićem", stoji u priopćenju crnogorske policije.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.