HRVATSKA MEĐU NAJGORIMA U EU Ne poštujemo online trgovinu i ne držimo se pravila

Foto: FAH/123rf

POVJERENICA Europske komisije Vera Jourova zadužena za pravdu, potrošače i rodnu ravnopravnost predstavila je u Bruxellesu godišnji Consumer Conditions Scoreboard (CCS) tj. izvještaj o potrošnji i pravima potrošača u Europskoj uniji. Hrvatska se još jednom našla među najgorima, i to u području znanja i povjerenja potrošača, te kada je riječ o poštivanju i provođenju postojećih pravila online trgovine.

Broj Europljana koji kupuju online se u proteklih deset godina skoro udvostručio, s 29 posto na 55 posto, a u prosjeku raste i povjerenje u online kupovinu, čak 12 posto kada je riječ o narudžbama iz vlastite zemlje u odnosu na prošlogodišnji izvještaj, te 21 posto kada se roba naručuje iz neke druge članice Europske unije.

CCS pokazuje i da sve više potrošača zna svoja prava, a ključni problem je što online kupovina mnogo bolje funkcionira na sjeveru i zapadu Europske unije nego na istoku i jugu.

Samo u Rumunjskoj i Grčkoj potrošači imaju manje znanja i povjerenja u online kupovinu

CCS mjeri tri ključne kategorije u području online kupovine: prva se odnosi na znanje i povjerenje, druga na poštivanje i provođenje pravila, a treća žalbe i rješavanje prijepora. Hrvatska je među najgorima članicama u dvije od ove tri kategorije.

Dovoljno znanja i povjerenja u online kupovinu ima tek 45 posto građana RH, dok je prosjek EU-a 59,3 posto. Najviše povjerenja u online kupovinu imaju građani u Francuskoj, Njemačkoj i Austriji (65-66 posto), dok su s Hrvatskom na začelju liste Rumunjska (44,5 posto) i Grčka (44 posto).

U ovoj kategoriji Hrvatska je, dakle, čak 14 posto slabija od europskog prosjeka, dok u kategoriji poštivanja i provođenja propisa u odnosu na prosjek od 75 posto ima 12 posto manje, odnosno 63,1 posto građana koji smatraju da se online kupovina odvija po važećim pravilima. I tu je Hrvatska u društvu najgorih, s Bugarskom (61,1 posto) i Poljskom (60,6 posto).

Na suprotnoj su strani Francuska, Velika Britanija i Luksemburg s rezultatima od 83 i 84 posto građana koji smatraju da se trgovine pridržavaju važećih pravila.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.