Sve više Nijemaca se zarazilo koronom na odmoru, Hrvatska četvrta na listi izvoznika

Foto: Guliver/RKI

INSTITUT Robert Koch (RKI) objavio je svoj redoviti tjedni izvještaj o stanju pandemije u Njemačkoj, u kojem se analizira i koliko se Nijemaca zarazilo koronom tijekom svojih godišnjih odmora u inozemstvu.
 

"Infekcije koronom, koje su se vjerojatno dogodile tijekom putovanja ili na odmoru, igraju sve veću ulogu u trenutnoj stopi zaraze u Njemačkoj", konstatira RKI.

Obuhvaćen period od četiri tjedna

Od 28. lipnja do 25. srpnja prijavljena su 3662 slučaja u kojima su oboljeli vjerojatno bili izloženi koronavirusu u inozemstvu.
 
Prema podacima RKI-a, najviše se stanovnika Njemačke u proteklom periodu zarazilo koronom u Španjolskoj, njih 1247. Na drugom mjestu je Turska (249 zaraženih), treća je Nizozemska (203).
 
Hrvatska je na četvrtom mjestu, u njoj se, prema podacima RKI-a, zarazilo 197 njemačkih građana, a peta je Grčka (180 zaraženih).

Zanimljivo je primijetiti da je prije četiri tjedna zabilježeno samo 5 slučajeva onih koji su se zarazili u Hrvatskoj, bilo je to krajem lipnja. Sredinom srpnja taj broj se popeo na 84 zaražena koja su u Njemačku došla nakon ljetovanja u Hrvatskoj.


 
Od šestog do desetog mjesta su redom Rusija, Francuska, Italija, Austrija i Danska.
 
Naravno, daleko najviše Nijemaca se koronom i dalje zarazi unutar Njemačke, njih 81 posto novozaraženih.

Hrvatska bolje stoji od Španjolske i Turske, lošije od Italije

Kada se brojke koje je objavio RKI stave u kontekst turističke sezone, Hrvatska zasad bolje stoji od svojih konkurenata Španjolske i Turske, ali je zato veća šansa da se njemački turisti zaraze koronom u Hrvatskoj nego u Grčkoj i Italiji.
 
Posebno snažan porast zabilježen je za Tursku od sredine srpnja, gdje se broj novozaraženih tjedno udvostručio.
 
Širenje korone povratkom s ljetnih odmora trebalo bi se usporiti novim pravilima za ulazak u Njemačku. Prema nacrtu novog pravilnika njemačkog ministarstva zdravstva, posebno necijepljene osobe moraju biti spremne za proširenje obaveznog testiranja.
 

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.