Hrvatska je na današnji dan prije 20 godina postala 140. članica WTO-a

Sjedište WTO-a u Ženevi Foto: EPA

HRVATSKA danas obilježava 20. godišnjicu članstva u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO) kojoj je 30. studenog 2000. pristupila kao 140. članica.

Ulazak u WTO bio je temelj za integriranje hrvatskog gospodarstva u europsko i globalno tržište, navelo je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova.

Upravo je članstvo Hrvatske u WTO-u označilo razdoblje daljnje liberalizacije, poticaja hrvatskom izvozu i sudjelovanju u svjetskoj trgovini kao čimbeniku razvoja. Time je učinjen i prvi korak prema europskim i regionalnim gospodarskim integracijama te prema članstvu u EU.

"Hrvatska vidi WTO kao neophodnog i dragocjenog partnera"

Danas se multilateralni trgovinski sustav suočava s mnogim izazovima i trenutna situacija zahtijeva od svih članica WTO-a da ulože dodatne napore kako bi pronašli nove načine za postizanje stabilnijeg trgovinskog okruženja temeljenog na pravilima. Hrvatska vjeruje da WTO može pružiti odgovore na ključne izazove i pitanja današnjice, kako bi se modernizirali i olakšali uvjeti za poslovanje u 21. stoljeću, dodali su iz Ministarstva.

Zaključili su da "kao snažna i predana podupirateljica multilateralnog sustava, Hrvatska vidi Svjetsku trgovinsku organizaciju kao neophodnog i dragocjenog partnera".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.