Hrvatskoj zbog ukidanja energetskih certifikata prijeti kazna od 70 milijuna kuna godišnje?

Foto: Index

MINISTAR graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević nedavno je najavio ukidanje projekta obveznog energetskog certificiranja apartmana za iznajmljivanje, jer prema njegovom mišljenju EU direktive ne propisuju takvu obavezu.

"U europskoj direktivi ne stoji činjenica o certificiranju apartmana za iznajmljivanje. Dobro smo proučili pravnu strukturu i problematiku, konzultirali smo se s Ministarstvom turizma, sa širokim spektrom stručnjaka i ja sam donio odluku – ukinut ćemo certificiranje apartmana. Moj stručni tim upravo radi na toj odluci, bude li gotova, ja ću je potpisati i s time smo riješili dileme oko tih certifikata", rekao je Kuščević.

No neki smatraju da EU direktive predviđaju certificiranje apartmana za najam, te da bi Hrvatska zbog ukidanja te obveze mogla biti kažnjena od strane EU vrlo visokim novčanim kaznama.

Rendulić: Hrvatska bi mogla platiti kaznu od 70 milijuna kuna

Dario Ilija Rendulić, inženjer iz tvrtke Thorium Software, koja je između ostalog izradila aplikaciju za energetsko certificiranje, upozorava da bi Hrvatska zbog nepoštivanja EU direktive u kojoj je predviđeno energetsko certificiranje zgrada može platiti kaznu oko 70 milijuna kuna godišnje.

"Prošle godine smo upozoreni da trebamo unijeti u hrvatsko zakonodavstvo EU direktivu. Doista mi nije jasno kako ova odluka ministra doprinosi implementaciji EU zakonodavstva u hrvatsko zakonodavstvo jer radi suprotno od onoga što direktiva nalaže. Stoga, sve što možemo očekivati je prije ili kasnije kaznu reda veličine 70 milijuna kuna godišnje, jer ova odluka samo to dodatno potencira a mi svi se trebamo zapitati da li je bolje da ulažemo u 'kaznene fondove' EU plaćajući kazne zbog ovakvih odluka ili je ipak bolje taj isti novac iskoristiti na drugi, konstruktivniji način", kaže Rendulić.

Rendulić upozorava na članak 12. Direktive o energetskoj učinkovitosti zgrada u kojem piše da "Države članice osiguravaju da se energetski certifikat izda za zgrade odnosno građevinske cjeline koje se grade, prodaju ili iznajmljuju novom stanaru."

"Možemo zaključiti da obavezu certificiranja imaju sve zgrade ili građevinske cjeline koji se iznajmljuju novom stanaru/zakupcu. Pri tome se ne specificira točno na čega se iznajmljivanje odnosi iz čega slijedi jasan zaključak da se odnosi na sve oblike iznajmljivanja odnosno na građevine koje se u bilo kojem obliku stavljaju na korištenje novom stanaru/zakupcu.

Stoga, jedino što mogu zaključiti je da iznajmljivači apartmana spadaju u tu kategoriju budući da je apartman ili soba građevinska cjelina koja se iznajmljuje turistima.", kaže Rendulić.

"Postoje izuzeća ali se ne odnose na većinu apartmana na moru"

Prema članku 4. Direktive iz obveze certificiranja izuzete su zgrade koje se koriste manje od četiri mjeseca.

"Države članice mogu odlučiti da neće odrediti ili primjenjivati zahtjeve iz stavka 1. na sljedeće kategorije zgrada: stambene zgrade koje se koriste ili su predviđene za kori­štenje manje od četiri mjeseca u godini odnosno koje se koriste ili su predviđene za korištenje u ograničenom vremenu tijekom godine i čija očekivana potrošnja energije iznosi manje od 25 % očekivane potrošnje kod cjelogodiš­njeg korištenja", navodi se u Direktivi.

Rendulić kaže da apartmani za iznajmljivanje koji su u sklopu građevina koje se koriste cijelu godinu nisu izuzeti od obveze certificiranja.

"Izuzeće se ne odnosi na apartmane na moru koji su u sklopu građevina koje se koriste cijelu godinu tj. na kojima je netko prijavljen. Nadalje, sve obiteljske kuće se projektiraju za cjelogodišnje korištenje stoga su i predviđene da se koriste cijelu godinu a ne samo četiri mjeseca i manje. (iznajmljuju se, predviđene su da se koriste cijelu godinu i koriste se cijelu godinu). Ne odnosi se ni na apartmane na moru koji se nalaze u južnim krajevima gdje sezona traje dulje od četiri mjeseca neovisno o tome što se ne koriste cijelu godinu tj. da li je netko prijavljen da živi tamo. Iznajmljuju se, predviđene su da se koriste cijelu godinu i koriste se dulje od 4 mjeseca.", smatra Rendulić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.