Hrvatica iz najvećeg žarišta korone na svijetu: Ovdje svi znaju nekoga tko je zaražen

Screenshot: RTL

SJEDINJENE Američke Države brzo su preuzele primat po broju slučajeva zaraze koronavirusom u svijetu. Od više od dva i pol milijuna potvrđenih slučajeva covida-19 u svijetu u SAD-u ih je već gotovo 800 tisuća, od čega je gotovo 250 tisuća samo u New Yorku koji je tako postao najveće žarište epidemije u svijetu. 

Nikolina Čubrić iz Pirovca u New Yorku živi već 14 godina. Došla je na praksu 2006. godine nakon druge godine završenog fakulteta na američkom collegeu u Dubrovniku.

Svi već znaju nekoga tko je zaražen

Kaže da s obzirom na to da se covid-19 rapidno širi, u New Yorku gotovo svi već imaju na desetke prijatelja ili poznanika kojima je bolest dijagnosticirana i koji se trenutno oporavljaju. 

"Od prijatelja koji su zaraženi čujem da se svi bore s klasičnim simptomima: visoka temperatura, glavobolje, malaksalost i otežano disanje. Svi su u dobi od 30-50 godina tako da je svima rečeno da ostanu kod kuće i ne dolaze u bolnice. U Americi se jako puno ljudi dijagnosticiralo preko telefona i zamolilo ih se da ostanu kod kuće u samoizolaciji. New York je inače glasan grad, ali zadnjih mjesec dana se zvuk sirena čuje svakih pola sata", kaže u razgovoru za RTL.

"Grad New York je trenutno najveće žarište koronavirusa na svijetu i ova pandemija je preko noći uspavala grad koji nikad ne spava. Prije mjesec dana zatvoreni su svi poslovi koji se smatraju non-essential, dakle koji nisu bili nužni. Trenutno su otvorene ljekarne, neki restorani (ali samo za dostavu), praonice odjeće i supermarketi. Trenutno nema ograničenja za kretanje po gradu, tako da su, kad je dan lijep, parkovi u gradu New Yorku puni, uz to da naravno svi nose maske i pokušavaju se distancirati koliko je moguće. Putovanja unutar Amerike su dozvoljena i još uvijek nema nikakvih zabrana", opisuje Nikolina situaciju.

Strašan rast nezaposlenosti

"Nevjerojatno je koliko je industrija u New Yorku preko noći prestalo postojati i koliko je prijatelja ostalo bez posla. Neki su danima pokušavali doprijeti do operatera i prijaviti se na burzu rada da bi imali bar nekakva primanja. Kongres je nedavno izglasao najveći paket ekonomske pomoći u američkoj povijesti. Stvara se ogroman pritisak na državu da ili izglasa još jedan val financijske pomoći ili da krene otvarati ekonomiju", kaže.

Čini se da je New York prošao najgore i da se krivulja počinje ravnati, govori Nikolina. 

"Imam nekoliko prijatelja koji su liječnici i upravo sam razgovarala s Vafom Tabatabaie koja je endokrinolog u bolnici Montefiore. Kaže da ima dobrih vijesti, da je broj pacijenata koji dolaze na hitnu drastično pao i da se fokus zdravstvene zajednice polako okreće prema testiranju i izgradnji kapaciteta za testiranje na antitijela", kaže Nikolina.

Guverner New Yorka Andrew Cuomo je odlučio da neće čekati pomoć Trumpa i federalnih vlasti, već da će izgraditi lokalnu infrastrukturu za razvoj testova. "U Vafinoj bolnici je situacija s opremom stabilna i polagano počinju proces vraćanja nekih od prostorija dodatnih kapaciteta natrag u njihovu primarnu funkciju", kaže Nikolina koja dodaje da su njezina prijateljica liječnica i ostali doktori uočili da je koronavirus uzrokovao velik postotak oštećenja bubrega te je većina bolnica u New Yorku imala manjak opreme za dijalizu. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.