Hrvati ravnodušni oko ulaska u NATO, Albanci spremaju veliku feštu

VELIKI sat na najvišoj zgradi u Tirani broji minute do ulaska Albanije u NATO i sprema se velika fešta, no u Hrvatskoj taj je entuzijazam u potpunosti odsutan.

Zgrade albanske Vlade i parlamenta istakle su barjake svih članica NATO saveza, a spremaju se i veliki ulični koncerti u albanskoj prijestolnici, piše Reuters. U Hrvatskoj, s druge strane, ulazak u NATO se uzima zdravo za gotovo i pažnja svih uperena je na drugi dobitak, kojeg predstavlja ulazak u Europsku uniju.

"Ovakvom propagandom oko ulaska u NATO, Albanija se želi što bolje pozicionirati za ulazak u Europsku uniju", kazao je albanski kolumnist Fatoš Lubonja i dodao kako iz Europe signaliziraju kako se to ne treba tako tumačiti, na da albanske vlasti takve poruke ignoriraju.

Zoran Kusovac, strateški analitičar za područje Balkana, kazao je kako proširenje NATO saveza na Hrvatsku ima vrlo malo praktičnog značaja za nove članove tog saveza, osim dobrodošle zaštite u regiji, koja još uvijek osjeća posljedice etničkih ratova u devedesetim godinama prošlog stoljeća.

"NATO ima puno veću simboličku nego praktičnu vrijednost. Najvažniji dio posla zapravo je već obavljen, jer je članstvo dokaz da je Hrvatska zadovoljila određene standarde međunarodne zajednice", zaključio je Kusovac.

B.V.
Foto: globalresearch.ca

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.