Hormonima zatrovano kinesko mlijeko u prahu uzrokuje preuranjeni pubertet kod beba?

KINESKE vlasti istražuju više prijavljenih slučajeva pojave simptoma preuranjenog puberteta kod beba koje su bile hranjene mlijekom u prahu jedne kineske tvrtke koja proizvodi hranu za dojenčad.

Kako prenosi kineska agencija Xinhua, kod djevojčica hranjenih mlijekom u prahu tvrtke Synutra International pojavili su se simptomi rasta grudi i preuranjenog puberteta te se tvrtka suočila s ozbiljnim optužbama da je mlijeku u prahu dodavala nedopušteni hormon estrogen. Zbog tih je optužbi vrijednost dionica tvrtke Synutra u kratkom roku na tamošnjim burzama pala za 35 posto.

Synutra International oštro demantira optužbe o trovanju mlijeka estrogenom, no kinesko Ministarstvo zdravstva naredilo je državnim institucijama zaduženima za kontrolu kvalitete prehrambenih proizvoda da prekontroliraju uzorke Synutrinog mlijeka u prahu. Glasnogovornik Ministarstva zdravstva Deng Haihua potvrdio je da se kontrola uzoraka mlijeka već provodi. No stručnjaci upozoravaju kako uzroci pojave simptoma preuranjenog puberteta kod određenog broja djece mogu imati i druge uzroke, te da je preuranjeno za to optuživati isključivo hranu za dojenčad.


Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.