ZABRANA POBAČAJA "Već sad žene odlaze u Sloveniju, treba zabraniti prigovor savjesti"

Foto: Hina, Facebook

PREDSJEDNIK Ustavnog suda Miroslav Šeparović sutra će objaviti odluku o ocjeni ustavnosti zakona iz 1978. koji regulira pravo na pobačaj. Iako sadržaj odluke nije poznat, prema pisanju medija, ustavni suci neće zabraniti pobačaj.


Međutim, u posljednjih nekoliko godina svjedoci smo pokušaja da se ženama zabrani pravo na izbor. Tako se sve više liječnika poziva na priziv savjesti. Sjetimo se samo Opće bolnice Sveti Duh, u kojoj su 2014. svi liječnici odbili raditi prekide trudnoće na zahtjev žene. I nisu bili jedini. Odbijale su pobačaje i bolnice u Požegi, Kninu, Našicama...

>> Ustavni sud u četvrtak objavljuje odluku o pobačaju

>> KB Sveti Duh više ne izvodi pobačaje

>> VIDEO ANKETA Pitali smo građane što misle o pobačaju

Iako je pobačaj u Hrvatskoj legalan, još uvijek je teško dostupan jer se sve više liječnika poziva na priziv savjesti. Indexu je to potvrdio dr. Dubravko Lepušić, ginekolog iz KBC-a Sestre milosrdnice.

"Kad se žena odluči za pobačaj, ona će to i napraviti"

On smatra da se pobačaj u Hrvatskoj neće zabraniti, iako u to ne vjeruje dok Ustavni sud ne donese odluku.

"Obično se pravnici pozivaju na neko prijašnje pravno iskustvo pa bih se ja tako referirao na odluku kanadskog ustavnog suda prije nekoliko godina koji je presudio u korist žena na pravo izbora. S tim da je kanadski sud rekao da je odnos liječnika i pacijentice jedini relevantan odnos pri donošenju odluke o trudnoći", rekao nam je dr. Lepušić.


U svom 30-godišnjem liječničkom iskustvu susreo se s nizom raznih slučajeva kad su žene došle sa zahtjevom za prekidom trudnoće.

Tvrdi da kad se žena odluči na prekid trudnoće, da će to učiniti pod bilo kakvim okolnostima.

"Kad se žena dvoumi o tome hoće li pobaciti, ja joj uvijek kažem da ne pobaci. No kad donese čvrstu odluku o tome da želi to učiniti, onda će napraviti sve da realizira svoju nakanu. Na to utječu razne životne okolnosti. Stavljanje prekida trudnoće u ilegalu ugrožava ženin život jer bi se takvi medicinski postupci radili u potpuno nelegalnim uvjetima, a žena će izabrati najkraći put da dođe do svog cilja", rekao nam je dr. Lepušić.

"U Hrvatskoj se prešućuje definicija o početku života"

Prije dva mjeseca razgovarao je za jednu slovensku televiziju i reporterka mu je rekla da već sad u Sloveniji imaju znatno veći broj žena koje iz Hrvatske dolaze na prekid trudnoće. One, kazao je, dolaze u pogranična mjesta poput Brežica, a neke putuju čak i u Ljubljanu. A sve zato što se, rekao je, u Hrvatskoj počelo gledati negativno na pravo žena na izbor.

"U Hrvatskoj se prešućuje definicija početka života. U međunarodnom pravu zigota, embrij i fetus nisu subjekt prava. U svijetu ne postoji konsenzus kad počinje život. Plod u maternici nije subjekt prava, subjekt prava postaje se onda kad se čovjek rodi. Da žena ne raspolaže svojim tijelom i da umjesto nje to odlučuje netko drugi, nezamislivo je. Prema konvencijama UN-a, pravo na abortus je ljudsko pravo kojeg se Hrvatska mora pridržavati. Konvencija UN-a o uklanjanju svih oblika diskriminacije žena CEDAW dala je preporuke Hrvatskoj da regulira prava žena na pristup prekidu trudnoće te da revidira programe edukacije mladih u školama. Hrvatska se do 2019. mora pismeno izjasniti što je poduzela u vezi toga", rekao je Lepušić i dodao kako je nezamislivo to da se istovremeno u Hrvatskoj uopće dovodi u pitanje mogućnost zabrane abortusa.


Rekao je da je u rujnu prošle godine 400 liječnika iz Francuske potpisalo zahtjev u kojem traže da pravo na abortus bude dostupno za sve žene, iako u Francuskoj to pravo nije upitno kao kod nas. Istovremeno, naveo je Lepušić, velik broj njegovih kolega iz Hrvatske to ne podržava, nego žele da se abortus zabrani.

Sve više liječnika poziva se na priziv savjesti i odbijaju obavljati pobačaje, a Lepušić kaže da je riječ o pomodarstvu i jakom utjecaju konzervativne desne struje koji su zavladali Hrvatskom.

Hrvatska ima najmanju stopu pobačaja u Europi

"Kod nas se liječnici okreću kako vjetar puše. Poznajem bojne kolege koji su do prije nekoliko godina radili abortuse, a sad su odjednom veliki moralisti. Kad na čelo države dođe neka liberalnija vlast, onda će postati liberalniji.

Imaju pravo na priziv savjesti, ali to je postalo pomodarstvo. U civiliziranim zemljama priziv savjesti riješen je vrlo jednostavno. Ili ga se može zakonski regulirati, a da ne ugrozite pravo pacijenta na zdravlje i život tako da mu omogućite dostupnost svim civilizacijskim servisima, ili ga se može zabraniti.

Pola Europe, odnosno cijela Skandinavija, Island, Češka i Bugarska imaju zabranjen priziv savjesti u medicini. Smatram da se u medicini priziv savjesti treba zabraniti", rekao je dr. Lepušić.


Tvrdi da svi pacijenti trebaju imati pravo na dostupnost medicinskim servisima. Prizivom savjesti ga, kaže, nemaju, iako izdvajaju novac za zdravstvo.

Naglasio je da mu uopće nije jasan negativan stav o pobačaju jer Hrvatska, kazao je, ima najmanju stopu prekida trudnoće u cijeloj Europi. Godišnje imamo od 4500 do 5000 pobačaj u Hrvatskoj, od čega su 1500 do 2000 maloljetničke, a Mađarska, primjerice, ima četiri puta veću stopu pobačaja.

Liječnik odbio dati kontracepciju

"Hrvatska je oduvijek bila tradicionalna država, no sad smo postali ekstremna katolička država. Znanje je postalo problem u ovoj državi", rekao je dr. Lepušić.

Kao primjer naveo je slučaj pacijentice koji se dogodio prije godinu dana. U ordinaciju mu je, u pratnji majke, došla 17-godišnja djevojka koja je htjela abortirati. Lepušić je obavio abortus i potom je djevojku uputio na preglede, preporučio joj da obavi sve liječničke pretrage te koristi kontracepcijske pilule.

Nakon tri mjeseca ta djevojka ponovno mu je došla u ordinaciju trudna.

"Naravno da sam poludio. Rekla mi je da je bila u domu zdravlja i kako joj je doktor rekao da je protiv njegove savjesti to da joj prepiše kontracepcijske pilule. Znam koji je to doktor, ali neću ga imenovati. Bio sam zaista ljut. Da ju je bar poslao nekome tko bi joj dao kontracepciju, a ne da cura od 17 godina u tri mjeseca ima dva abortusa. Znam i za slučajeve kad se apotekari pozivaju na priziv savjesti pa ne žele dati pilulu za dan poslije ili kontracepcijske pilule", rekao je Lepušić.

Na pitanje mogu li se tužiti liječnici i farmaceuti koji tako postupe, rekao je da je to uzaludno.

"Hrvatska nije pravna država, pa kod nas nisu procesuirani ni kriminalci", zaključio je dr. Lepušić.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.