HND: Nema sumnje da je Gallova kolumna zabranjena jer je kritički pisao o Kerumu

NA KOLUMNU Zlatka Galla, koju je Slobodna Dalmacija odlučila cenzurirati i koja je potom objavljena na Indexu uz Gallovo pojašnjenje što se sa njome dogodilo, danas se priopćenjem osvrnuo i predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Zdenko Duka.

"Hrvatsko novinarsko društvo oštro prosvjeduje protiv cenzuriranja kolumne `Zona sumraka` Zlatka Galla u Slobodnoj Dalmaciji. Redovita kolumna jednog od najuglednijih kolumnista Slobodne Dalmacije trebala je biti objavljena danas, ali ju je glavni urednik Zoran Krželj zabranio bez da je o tome obavijestio autora, a na opetovane telefonske pozive nije mu se želio niti javiti", navodi se u priopćenju.

"Nema sumnje da je Gallova kolumna zabranjena jer je kritički pisao o moćnom poduzetniku i kandidatu za splitskog gradonačelnika Željku Kerumu i mogućoj `kerumpiranosti` dijela splitskih struktura. Posebno zabrinjava cenzura u konačnici predizborne kampanje koju, općenito, u jednom dijelu, ponajviše lokalnih medija u cijeloj zemlji, karakteriziraju cenzorski zahvati", dodaje se.

"Netko će možda ocijeniti da zabrana jedne kolumne možda nije dovoljan povod za javnu reakciju novinarske strukovne udruge, no značajni broj novinara Slobodne Dalmacije već dugo negoduje zbog cenzure autorskih tekstova, na primjer, o braći Primorac, o Hrvatskom helsinškom odboru, ORCO grupi, zdravstvenoj reformi itd.", navodi Duka.

I.M.
Foto: Matica Hrvatska

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.