TEROR NA NOVOM ZELANDU

Heroj koji je spriječio još veći pokolj opisao kako je otjerao terorista

Screenshot: YouTube/Euronews

MUŠKARAC koji se u trenutku pokolja nalazio u jednoj od džamija u Christchurchu proglašen je herojem Novog Zelanda nakon što je otjerao terorista i tako spriječio još veći pokolj.

Abdul Aziz se, umjesto da se sakrije na sigurno, odlučio suprotstaviti teroristu u džamiji Linwood, u kojoj je manijak ubio osam osoba.

Kako je opisao za ABC News, u trenutku napada pogledao je oko sebe u potrazi za oružjem kojim bi mogao spriječiti pokolj, ali sve što je uspio pronaći bio je uređaj za kartičnu naplatu. Terorist je u jednom trenutku shvatio da više nema municije te je izašao iz džamije, a Abdul je potrčao za njim i počeo vikati: "Dođi ovdje!"

48-godišnji Aziz tako je pokušao privući pažnju terorista na sebe i time je spasio živote brojnih ljudi koji su se još nalazili u džamiji. Nastavio je trčati za teroristom i u jednom trenutku je na njega bacio uređaj koji je pronašao u džamiji, kazao je za ABC News.

"Svatko bi tako postupio"

To je prestrašilo terorista. Aziz je nastavio trčati za njim sve dok ovaj nije sjeo u automobil i odvezao se. Policija je nedugo nakon toga uhitila terorista.

"Svatko bi to učinio na mom mjestu", kazao je Aziz.

Abdul je izbjeglica iz afganistanskog Kabula koji je 25 godina živio u Australiji, no proteklih nekoliko godina boravi na području Novog Zelanda.

Podsjetimo, terorist Brenton Tarrant prvo je pobio 41 osobu u džamiji Al Noor, nakon čega se odvezao nekoliko kilometara dalje do džamije u Linwoodu te nastavio svoj krvavi pir. U džamiji se u tom trenutku nalazilo osamdeset osoba, od čega je uspio ustrijeliti osam, a onda je, zahvaljujući Abdulovoj hrabrosti, pobjegao te ga je policija uspjela zaustaviti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.