HDZ-ovu privatizacijsku otimačinu dovršit će Goran Marić

Foto: FAH

GORAN MARIĆ, koji je u vladu ušao kao ministar bez portfelja, prometnuo se u jednog od najmoćnijih ljudi Plenkovićeve družine. Uspio se nametnuti kao ministar državne imovine, zbog kojeg je nekadašnji DUUDI postao Ministarstvo, a sada želi promijeniti zakon o državnoj imovini i postati još moćniji.

>>Sad je potpuno jasno, ostavku je podnio krivi Marić

Prema prijedlogu Zakona o upravljanju državnom imovinom, Goran Marić sam će moći odlučivati o prodaji dionica tvrtki od posebnog interesa, te državnih nekretnina i pokretnina vrijednih do 7,5 milijuna kuna.

Za iznos do 7,5 mil. kuna Marić odlučuje sam

Za iznose veće od toga mora imati odobrenje vlade, ali za sve iznose do 7,5 milijuna ne mora pitati baš nikoga. Do sada je o prodaji dionica i nekretnina odlučivao ravnatelj CERP-a, koji je samostalno mogao odlučiti samo do iznosa od milijun kuna. Za sve veće transakcije morao je dobiti odobrenje upravnog vijeća, u kojemu su uz predstavnike države sjedili i predstavnici poslodavaca i sindikata.

Kako mu u njegovoj budućoj rasprodaji ne bi smetali neželjeni svjedoci, ministar je u zakonskom prijedlogu odlučio ukloniti predstavnike poslodavaca i sindikata, pa će u upravnom vijeću sjediti samo predstavnici ministarstava, koji ionako neće imati previše posla.

"Doista mi je čudno da su isključili sindikate i poslodavce. Mi smo imali svog predstavnika u radnoj skupini, tajnika sindikata, i ovakav prijedlog nije postojao ni u jednoj verziji, svakako ćemo tražiti da budemo uključeni", rekao je Indexu Mladen Novosel iz SSSH-a. U HUP-u nisu htjeli komentirati izbacivanje njihovog predstavnika.

Niz mogućnosti prodaje državne imovine bez javnog natječaja


Ministar će sam donositi i odluke o nekorištenju prava prvokupa, kao i sve odluke o davanju nekretnina na upotrebu. I kao da sve to nije dovoljno, Marić planira i uvođenje niza mogućnosti kojima se može izbjeći javni natječaj.

Državne nekretnine moći će se prodavati neposrednom pogodbom ako se radi o strateškim investicijskim projektima, ili ako nekom investitoru zatreba dio državnog zemljišta kako bi formirao građevinsku česticu (pod uvjetom da ono ne prelazi 20% buduće čestice).

Javni natječaj moći će se izbjeći i "u korist političkih stranaka" ili ako postoji moguća opasnost "od propasti, oštećenja ili znatnog umanjenja vrijednosti nekretnine". Jasno je da će ovo maglovito objašnjenje kao povod za izravne pogodbe, koje će dogovarati jedan HDZ-ov ministar, izazvati najveće kontroverze.

Samo dio podataka dostavljat će se u Registar državne imovine

No to nije kraj Marićevoj samovolji. Ministarstvo državne imovine vodit će svoju evidenciju državne imovine mimo uvida javnosti, a tek dio podataka dostavljat će se u Registar državne imovine.

Sve je posloženo tako da se ponovno netransparentno dovrši HDZ-ova privatizacija, kakvu smo imali prilike dobro upoznati devedesetih.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.