UHLJEBISTAN

HDZ-ovka obećavala 180.000 novih radnih mjesta. Imat će plaću od 150 tisuća kuna

Foto: Pixsell/Marko Prpić/Jutarnji list

POTPREDSJEDNICA HDZ-a i eurozastupnica ove stranke Ivana Maletić neće biti na listi HDZ-a na izborima za Europski parlament u svibnju jer ju je predsjednik HDZ-a Andrej Plenković odlučio istovremeno politički eliminirati i unaprijediti na izdašno plaćenu poziciju u Revizorskom sudu EU-a. Tamo bi Maletić trebala dobivati za hrvatske prilike astronomsku plaću od 20 tisuća eura mjesečno (oko 150 tisuća kuna), što bi joj svakako trebalo pomoći da se utješi zbog svojih onemogućenih političkih ambicija.

Naime, Maletić važi za osobu blisku Plenkovićevom zamjeniku Milijanu Brkiću, s kojim je premijer u tihom sukobu, a Plenkoviću se dodatno zamjerila i kada je odbila ući u njegovu vladu, kao i u periodu oko ratifikacije Istanbulske konvencije. Tada je Maletić tvrdila da u izbornom programu HDZ-a, čijom je izradom rukovodila, nema obećanja o ratifikaciji i tako išla na ruku Plenkovićevim protivnicima u desnom krilu stranke i na klerikalnoj sceni.

Laži o Istanbulskoj konvenciji

Pritom je ta tvrdnja Ivane Maletić, na koju se u napadima na Plenkovića slavodobitno pozivala i Željka Markić, bila ordinarna laž s obzirom na to da na 94. stranici HDZ-ova predizbornog programa naslovljenog "Vjerodostojno" piše sljedeće: "U potpunosti ćemo ispuniti obveze prema Istanbulskoj konvenciji koja je za Republiku Hrvatsku stupila na snagu 2014. Konvencija sadrži područja prevencije, zaštite od progona, kao i temeljne mjera nadzora provođenja propisa."

No to nije jedina velika muljaža u političkoj karijeri Ivane Maletić, koja se u javnosti profilirala kao velika stručnjakinja za europske fondove i ekonomiju te je čak svojedobno izjavila kako je ona "jedina izvrsna ekonomistica u Europarlamentu" od zastupnika iz Hrvatske.

U kolovozu 2016. obećavala 180 tisuća radnih mjesta u Hrvatskoj

U predizbornoj kampanji 2016. godine, u kojoj je na kraju pobijedio HDZ predvođen Plenkovićem, Maletić je uz izradu programa bila zadužena i za promoviranje ekonomske politike stranke. Tako je u kolovozu dala veliki intervju za Jutarnji list u kojem je obećala da će HDZ ako dođe na vlast "otvoriti 180 tisuća radnih mjesta". "Ključ je porezna reforma i reindustrijalizacija", tumačila je Maletić tada svoju viziju ekonomske politike buduće vlade, u kojoj je definitivno na istaknutoj poziciji vidjela i sebe.

No nakon izbora se predomislila i ostala na lagodnoj i izvrsno plaćenoj (oko 7 tisuća eura mjesečno + dnevnice i putni troškovi) poziciji eurozastupnice u Bruxellesu. Na obećanih 180 tisuća radnih mjesta je zaboravila, ali je zato na stranačkom saboru HDZ-a u svibnju prošle godine napala Plenkovića zbog ratifikacije Istanbulske konvencije i Afere Hotmail. "Nitko nema pravo nametati svoje misli i svoju volju. Svatko ima pravo na svoje mišljenje i nitko mu to pravo ne smije oduzeti", izjavila je tada Maletić za govornicom u Ciboni, što joj Plenković očito nikada nije zaboravio.

Zamjerila se Plenkoviću, on je "kaznio" deponiranjem u Revizorski sud EU-a

Njeno deponiranje na poziciju u Europskom sudu Maletić je, doduše, odbila prihvatiti kao Plenkovićevo stranačko smaknuće, nego je u medijima tvrdila da je "sama inicirala kandidaturu", što je zapravo još gore u kontekstu njenog obećanja o 180 tisuća radnih mjesta. Od toga nije bilo baš ništa, nego su stotine tisuća građana Hrvatske radna mjesta morale potražiti u Irskoj i Njemačkoj. Sarkastično bi se moglo reći da im se pridružila i Maletić, koja će od 15. srpnja u Revizorskom sudu EU-a primati oko 20 tisuća eura plaće mjesečno, a dobivat će i naknadu za život u inozemstvu, naknadu za nastanjenje i osiguranje u slučaju nesposobnosti za rad odnosno za bolovanje, tijekom kojega će također primati punu plaću.

Nema sumnje, prazna obećanja građanima Hrvatske potpredsjednici HDZ-a Ivani Maletić izvrsno su se isplatila, kao i to što se zamjerila svom stranačkom šefu Plenkoviću.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.