HDZ-ovka koja ljudima govori da ne vole Hrvatsku: Moramo voljeti svoju državu

Foto: FaH

GROZDANA PERIĆ, HDZ-ova šefica saborskog Odbora za proračun i financije, oglasila se prvi put javno nakon što je prošli tjedan naprasno prekinula sjednicu na kojoj se raspravljalo o Nacionalnom planu oporavka. 

Podsjetimo, HDZ-ova Perić svom izlaganju rekla je da svi koji kritiziraju Nacionalni plan i projekte koji se njime financiraju ne vole Hrvatsku. Na Odboru je napala ekonomista Vuka Vukovića i zastupnicu Centra Marijanu Puljak te ostale koji su kritizirali vladin plan. Svima je poručila isto - ne volite Hrvatsku.

> Tko je HDZ-ovka koja je Vukoviću rekla da ne voli Hrvatsku? Troši hrpu našeg novca

"Puljak se našla uvrijeđena mojim istupom. Ništa ne može trajati beskonačno"

Perić je u razgovoru za Novi list rekla da ništa od toga nije istina. 

"Nije sjednica trajala pola sata, nego sat i 45 minuta. Prvo je govorio predstavnik vlade, potom saborski zastupnici, uključujući i gospođu Puljak, a onda i vanjski članovi Odbora. Nikoga nisam prekidala, imali su vrlo dugačke ekspozee i svatko je rekao svoje.

Moja je bila završna riječ, a kako sam u petak imala još obveza, nakon toga sam zaključila sjednicu Odbora. Smatrala sam da je sve rečeno. Ali gospođa Puljak, koja misli da je sve sama katastrofa, našla se uvrijeđena mojim istupom i htjela je lamentirati o tome kako ja nisam u pravu.

Ne, rekla sam joj, ovo je bila moja završna riječ, sjednica je gotova i idemo dalje, imamo i drugih obaveza osim sjednice Odbora za financije i državni proračun.

Tim više što smo, ponavljam, prije toga razgovarali sat i 45 minuta i nitko nije bio zakinut u želji da iskaže svoje stavove o Nacionalnom planu oporavka.

Štoviše, svi su oni govorili dulje nego ja, što sam im tolerirala, ali ništa ne može trajati beskonačno", rekla je Perić za riječki list.

"Imala sam potrebu kazati da moramo voljeti sami sebe i svoju državu. Vuković i Puljak su skloni tvrditi da u Hrvatskoj ništa ne valja"

Međutim, ekonomist Vuk Vuković, razočaran ponašanjem šefice Odbora, nakon sastanka je na svom Fejsu napisao da "nije dobio odgovore na ključna pitanja koja je postavio, već tipične birokratske". Također, kaže, "nije mu bilo dopušteno odgovoriti na komentare predstavnika vlade nakon svog izlaganja".

Profesor ekonomije Josip Tica rekao je za Index da u svojih šest godina, koliko je otprilike u Odboru, "nikada nije doživio takvo nešto". 

Grozdanu Perić pitali su što je točno rekla što je kasnije zastupnica Puljak okarakterizirala skandaloznim.

"Govorila sam o tome da će Hrvatska dobiti značajna financijska sredstva, preko šest milijardi eura, koja moramo potrošiti sukladno propisanim kriterijima. Svaka od država članica Europske unije može osporiti nečiji nacionalni plan u slučaju da nije u suglasju s uredbama.

Gospođa Puljak i gospodin Vuković skloni su tvrditi da ništa u Hrvatskoj ne valja, da je sve korumpirano, da javne nabave nisu nepristrane. U petak su i za digitalizaciju rekli da je loša. Zato sam osjetila potrebu kazati im da moramo voljeti sami sebe i svoju državu i priznati da je dosta toga i dobro napravljeno.

Na kraju krajeva, u razdoblju pandemije i potresa Hrvatska je kao rijetko koja država uspjela organizirati online školsku nastavu. Druge su zemlje od nas o tome učile. Javna uprava u Hrvatskoj funkcionira cijelo vrijeme unatoč lockdownu pa, naglasila sam, moramo sami sebe poštovati.

Važno je da poštujemo vlastitu državu jer onda će nas i drugi poštovati. U tom sam kontekstu pohvalila Nacionalni plan oporavka kao kvalitetan materijal, a prije mene je to učinio i gospodin Josip Tica, koji je rekao da je on bolji nego Nacionalna razvojna strategija. To je sve što sam rekla u završnom izlaganju", kaže Perić.

"Nikome nisam rekla tu budalaštinu da ne voli Hrvatsku, to je izmišljotina gospođe Puljak"

Perić demantira da je ikome govorila da ne voli Hrvatsku.

"Nikome nisam rekla tu budalaštinu da ne voli Hrvatsku, to je izmišljotina gospođe Puljak. Isključivo sam iznosila činjenice, a svatko ima pravo na svoje mišljenje. Nitko niti ne očekuje da opozicija podržava sve što radi vlada.

Vrlo sam tolerantna osoba, gnjusna je laž da sam rekla što mi se pripisuje. To je prestrašno, prestrašno. Prošle godine je i Hrvoje Bujas iz udruge Glas poduzetnika krivo interpretirao moje riječi s jedne debate i još mi na društvenim mrežama pokazao srednji prst, na što nisam reagirala jer je ispod moje razine", zaključuje svoj razgovor za Novi list HDZ-ova Grozdana Perić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.