HDZ-ovci se jako trude opravdati Frka-Petešića. Ovo su najgluplje izjave

Foto: Hina

NA HDZ-ovu žalost, ne jenjava afera oko stana šefa premijerova ureda Zvonimira Frka-Petešića, koji je lažno prijavio prebivalište na Dugom otoku kako bi došao do državnog stana. A što se više o ovom slučaju u javnosti govori, to gluplja opravdanja HDZ-ovci smišljaju za Frka-Petešića.

Stan u fokus javnosti došao zbog obnove

>>Šefu Plenkovićevog ureda država u rekordnom roku obnovila stan

Podsjetimo o čemu se u samom slučaju radi. Ukratko, o državnom stanu veličine 96 metara kvadratnih u Jurišićevoj ulici počelo se govoriti nakon što je upravo taj stan, prvotno oštećen u potresu, država obnovila.

 

Frka-Petešić je na konferenciji za novinare rekao da bi kasnila obnova cijele zgrade da mu država nije obnovila stan.

>>Frka-Petešić dobio državni stan jer se prijavio na Dugom otoku. Tamo ga ne viđaju

No novinari su tu došli do još nečega zanimljivoga. Odakle mu pravo na stan? On pravo na njega ima kao dužnosnik koji nema prebivalište u Zagrebu. I taj kriterij on zadovoljava. Međutim, sporan je način na koji je postigao to da nema prebivalište u Zagrebu. 

Indexu priznao da se lažno prijavio

U imovinskoj kartici, naime, stoji mu kako je prijavljen u Općini Sali na Dugom otoku. Inače, nakon što je Frka-Petešić 2017. imenovan za novog šefa kabineta premijera, Zadarski.hr je pisao o Saljaninu koji je postao šef premijerovog ureda, a donijeli su i izjavu sumještanina koji je rekao da Frka-Petešića ne viđa više često u mjestu rođenja njegovih roditelja.

Frka-Petešić je kasnije za Index priznao da se lažno prijavio.

>>Frka-Petešić priznao da se lažno prijavio na Dugom otoku i tako dobio državni stan

"U Salima imam obiteljsku kuću gdje provodim svako ljeto i većinu praznika. Prijavljen sam na obiteljsku kuću svog oca. Rođen sam u Parizu, gdje sam se školovao i studirao, bio sam diplomat u MVEP-u od 1996. te sam većinu svog života proveo u inozemstvu na mandatima u Parizu, Bruxellesu i Maroku", rekao je Frka-Petešić.

U imovinskoj kartici dužnosnik Frka-Petešić naveo je da je oženjen i da ima djece, no nigdje nije precizirano gdje su supruga i kćeri prijavljene, odnosno gdje žive. Za suprugu nisu navedeni zaposlenje ni primanja te se može pretpostaviti da je nezaposlena, a kćeri se još školuju.

Zašto tako velik stan?

Kako je Index pisao, ispostavilo se i da su mu supruga i dvije kćeri prijavljene u zagrebačkoj Dubravi, pa je još manje jasno zašto je Frka-Petešić dobio tako veliki stan. Onda smo saznali i da su supruga i kćeri Frka-Petešića živjele u Dubravi u prijateljskom aranžmanu kod diplomata Ilije Želalića.

Želalić je dugogodišnji djelatnik Ministarstva vanjskih poslova, još od 1993. godine, ali do 2018. godine nije bio veleposlanik, kada je sa suprugom otišao u hrvatsku rezidenciju u Alžiru. Prije toga je radio kao savjetnik u veleposlanstvu u Rimu, a prije je bio i konzul u SAD-u, dok je veleposlanica bila Kolinda Grabar-Kitarović.

Konačno je postao veleposlanik nakon što je besplatno smjestio kod sebe u Dubravi obitelj šefa Plenkovićeva ureda.

Nakon toga smo saznali i da je Uredba po kojoj se na korištenje dodjeljuju državni stanovi stavljena izvan snage još u studenom 2018. godine te da se stanovi dužnosnicima već četiri godine dodjeljuju bez jasne pravne osnove. 

>>FOTO Ovo je podrum koji država renovira da Frka-Petešić može spremiti knjige

Kasnije je Index otkrio i kako je on, osim stana od 96 kvadrata u Jurišićevoj 8, na korištenje dobio još dvije nekretnine u vlasništvu Državnih nekretnina, i to također u strogom centru grada, na adresi Palmotićeva 24. Riječ je o garaži i podrumu koji se adaptira.

Zašto? Da bi on imao gdje smjestiti knjige. Podsjetimo i kako je zviždačica iz Državnih nekretnina Maja Đerek rekla da je u slučaju Frka-Petešića sporno što se stan obnovio neovisno o cijeloj zgradi.

>>Zviždačica: Frka-Petešiću se stan obnovio neovisno od cijele zgrade

"Vidi se da su Državne nekretnine provele jednostavnu javnu nabavu isključivo za njegov stan. Uostalom, neke od spornih stvari su priznale i same Državne nekretnine", rekla je i dodala da je USKOK nije ispitivao o tome. Naravno, sve to naišlo je na osudu javnosti.

Nobilo: Slučaj za DORH

Odvjetnik Anto Nobilo kaže da je cijeli slučaj potrebno istražiti i utvrditi je li Frka-Petešić ciljano prijavio lažno prebivalište.

>>Nobilo: DORH mora istražiti kako je Frka-Petešić dobio stan, ali svi znamo da neće

"Situacija je neobična i u najmanju ruku je treba istražiti. Iz onog što je izbilo u javnost, vidimo da Frka-Petešić nikad nije živio na Dugom otoku. Iz toga bi proizašlo da je prijavio fiktivno prebivalište kako bi u Zagrebu stekao pravo na besplatni državni stan. Tim više zbunjuje informacija da mu supruga i djeca žive u Zagrebu", rekao je odvjetnik.

Jedino što mogu reći je da se tu treba istražiti radi li se o zloupotrebi u cilju ostvarivanja koristi ili je to splet okolnosti koje mi ne znamo", kaže Nobilo, dodajući kako slučaj treba istražiti Državno odvjetništvo.

Orešković: Ovdje se radi o povredi Zakona o prebivalištu

Bivša predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa i supredsjednica stranke Centar Dalija Orešković također je rekla da bi se ovim slučajem trebao baviti DORH.

"Frka-Petešić sasvim sigurno nije iz svog hira lažno dao izjavu o tome da se nastanio na Dugom otoku, da mu to nije bilo potrebno da bi stekao pravo da dobije na korištenje ovakav državni stan. Ako to nije bio motiv, onda ja ne znam što je drugo bilo motiv. Ovdje se očito radi i o povredi Zakona o prebivalištu", rekla je.

Milanović: To je lopovluk

A oglasio se i predsjednik Milanović. On je komentirao kritike koje mu je uputio HDZ-ov Tomislav Sokol.

>>Milanović o Frka-Petešiću: On je Zagrepčanin, ovo je kazneno djelo

 

"Gospodine Sokol, to što je napravio Frka-Petešić uz mentorstvo Andreja Plenkovića i vaše duboko razumijevanje je lopovluk, to se tako zove i za to ne treba završiti pravni fakultet, svaki građanin zna da je to nepoštenje, pohlepa, grabež", poručio je Milanović.

Ministarstvo: Ostvario je pravo na stan neovisno o prebivalištu

Pogledajmo koja su opravdavanja za Frka Petešića davali HDZ-ovci.

>>Ministarstvo o Frka-Petešiću: Ima pravo na državni stan neovisno o prebivalištu

Prvo je Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine priopćilo da je predstojnik Ureda premijera Zvonimir Frka-Petešić ostvario pravo na državni stan neovisno o prebivalištu.

"Budući da je Frka-Petešić potvrdio kako u vlasništvu ili najmu nema useljiv stan ili kuću u Zagrebu, ostvario je pravo na dodjelu stana u državnom vlasništvu, nevezano od svog prebivališta", kaže Ministarstvo, ističući da pitanje njegovog prebivališta nije bilo uvjet u postupku donošenja odluke o dodjeli stana.

Ministarstvo pritom napominje da je broj slobodnih državnih stanova ograničen, pa se među raspoloživim stanovima ne može uvijek pronaći stan točne površine. Stoga se može dodijeliti nešto manji ili veći stan, u okvirima pripadajućih prava, koji je po svojoj veličini najprikladniji s obzirom na broj članova.

Horvat: On ima pravo na stan

O temi stana Frka-Petešića govorio je i ministar Darko Horvat.

>>Horvat o državnom stanu Frka-Petešića: Primjer dobre suradnje ispao je problematičan

"Gospodin Frka-Petešić ima pravo na stan, on je to pravo konzumirao i živi u tome stanu. Malo sam razočaran i žao mi je što jedan primjer dobre suradnje između privatnih vlasnika i državnih institucija, koji je vrlo brzo generirao potrebne suglasnosti, koje su bile temelj za početak obnove predmetne zgrade u gotovo tri mjeseca, na kraju ispadne ovako problematičan, bez ijednog ozbiljnog argumenta", ocijenio je Horvat.

Na upit kako je moguće da Frka-Petešić dobije stan za obitelj s više članova, ako mu je obitelj prijavljena na drugoj adresi, Horvat je odgovorio da dužnosnici prve kategorije nisu zakonom limitirani s obzirom na broj članova kućanstva te da se ista stvar dogodila i s ministrom obrane Marijem Banožićem.

Plenković: Ne pitam tko je gdje prijavljen

A pitanja o Frka-Petešiću jako su iznervirala i premijera Andreja Plenkovića. Njega su novinari pitali zašto je njegov predstojnik ureda prijavljen na Dugom otoku.

>>Plenkovića jako iznervirala pitanja o Frka-Petešiću: "Ono, prestanite"

"To mi je super, to mi je zabavno. Kako napraviti Frka-Petešića problemom? Ja bih njima poručio da rade kao on, s tom stručnom pedantnošću i predanošću, pa nek onda komentiraju", kazao je Plenković i nije odgovorio na pitanje.

Novinari su mu replicirali da to nije bilo pitanje i ponovno ga pitali zašto Frka-Petešić nije prijavljen u Zagrebu. "Ne znam, ne pitam tko je gdje prijavljen. Jesam li ga pitao? Nisam ga pitao", kazao je.

 

Novinar kaže da je i on došao u Zagreb i da se morao prijaviti u Zagrebu. "To nema veze s tim što je on dobio stan. To je smiješno. To je u eteru samo da se napravi problemčić. Ovo je toliko smiješna priča. Ne da neće ostavku podnijeti nego će raditi i dalje", kaže. 

Kako mu izgleda to što se Frka-Petešić, kad postaje dužnosnik, odjavljuje u Zagrebu i prijavljuje na Dugom otoku? "Izgleda mi da je sve u redu, da nema drugu nekretninu..."

Na pitanje zašto je Frka-Petešiću obitelj prijavljena u Dubravi, kaže: "Ne znam niti me briga." "Jel ovo problem? Zašto je ovo problem uopće?" rekao je Plenković, kojeg jako nervira ova tema.

"Opterećujete javnost, ono, prestanite. Ovo radite namjerno. To je ono što nazivam harangom i sad ćemo podvući crtu", govori Plenković. "Imate neko pametnije pitanje?" nastavlja. Na opasku novinara da ne postoje glupa pitanja, nego samo glupi odgovori, Plenković je rekao: "Samo se vi tješite."

"To govore o čovjeku koji je radišan, pošten, Hrvat, Hrvat iz dijaspore"

I danas je govorio o Frka-Petešiću odgovarajući na pitanje je li napravljen prekršaj s prebivalištem na Dugom otoku.

"Ne, on je sve napravio kako treba", rekao je.

 

Odgovorio je na opasku kako on tamo ne živi. Zanimljivo je kako je njegov argument oko poštenja Frka-Petešića povezan s njegovim krvnim zrncima, a ne s realnim argumentima.

"Pa što onda? Ta haranga koja je organizirana, ja bih se čak sada usudio reći da je to. To govore o čovjeku koji je radišan, pošten, Hrvat, Hrvat iz dijaspore. Ne rade ni 20 posto koliko on radi i čereče ga u medijima. To ne da nije prekršaj, ne da nije kazneno djelo, nego je sve po zakonu."

"On je iz dijaspore. Ovo je samo haranga i laži. Za njega nema prekršaja. To gdje je on prijavljen uopće nije bitno za to što je on dobio stan. Bitan je samo transformativni trenutak kada od službenika postaje predstojnik ureda, čime dobiva pravo na to što ima sada", dodao je.

HDZ-ovac Sokol: On se početkom 90-ih u Francuskoj borio za Hrvatsku

HDZ-ov zastupnik u Europskom parlamentu Tomislav Sokol rekao je da je sramotno ono što se u javnosti događa predstojniku Ureda premijera Zvonimiru Frka-Petešiću zbog državnog stana u kojemu živi.

"To što se radi Frka-Petešiću, jednom časnom hrvatskom domoljubu, koji se početkom 90-ih u Francuskoj borio i lobirao za francusko priznanje Hrvatske jest sramotno. Ako netko smatra da je počinjeno kazneno djelo i da je nešto protuzakonito, neka o tome ne govori pred medijima i time ne manipulira, već neka prijavi nadležnim institucijama pa ćemo vidjeti", izjavio je HDZ-ov zastupnik u Europskom parlamentu Tomislav Sokol.

Božinović: Frka-Petešić je čovjek koji radi 20 sati dnevno

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović je na konferenciji za medije nakon sastanka u HDZ-u odgovarao na pitanja o predstojniku ureda premijera Frka-Petešiću.

>>Božinović: Frka-Petešić radi 20 sati dnevno

"Frka-Petešić je čovjek koji radi 20 sati dnevno. On je regulirao prebivalište u Hrvatskoj prvi put u životu. Regulirao je i boravište. Da je regulirao boravište u državnom stanu, mogu zamisliti kakvi bi napadi bili", rekao je.

"On nema nekretninu jer nije bio tu, nije uzeo kredit. On se borio za Hrvatsku u diplomaciji, dodao je.

 

"Ako je nešto propustio, to nije neki veliki krimen", kaže Božinović. "On je dane i noći sudjelovao u pregovorima koji su doveli do toga da će vojska dobiti najmodernije zrakoplove", kaže Božinović.

I Bačić podržao Frka-Petešića

Predsjednik saborskog Kluba HDZ-a Branko Bačić rekao je, pak, da šef ureda premijera Zvonimir Frka-Petešić u ovom slučaju nije protuzakonito postupio jer u Zagrebu nema nekretnine u svom vlasništvu u kojima bi mogao prijaviti svoje prebivalište, zato je u Zagrebu prijavio boravište, a tu plaća i prirez.

>>Bačić: Nema razloga da vlada ili ministar padnu zbog zviždačice

Upitan za komentar Milanovićeve tvrdnje da je predstojnik Frka-Petešić lažno ispunio prebivališnu prijavu i pozivanje da bi ga policija trebala prijaviti po službenoj dužnosti, Bačić je naglasio kako je neprimjeren utjecaj izvršne i zakonodavne vlasti na policiju. 

"Neprimjereno je i od predsjednika Republike i od bilo koga drugoga, a pogotovo dužnosnika izvršne vlasti, da na neovisna tijela, bilo pravosudna ili policiju, vrši neprimjeren pritisak", istaknuo je Bačić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.