Ovo je osuđeni HDZ-ovac. Polaže vijence umjesto da je u zatvoru

HDZ-OVAC Franjo Lucić, pravomoćno osuđen na kaznu zatvora od godinu dana zbog kaznenog djela pokušaja podmićivanja, nije u zatvoru. 

Umjesto toga jučer je na Dan grada Pleternice bio na polaganju vijenca poginulim braniteljima kod spomen-obilježja. I to ne kao promatrač, nego kao aktivni sudionik. 

Lokalni portal Požeški vodič zabilježio je fotografijom Lucićevo polaganje vijenca. 

Vijenac je položio s gradonačelnicom Pleternice, inače njegovom rođakinjom Marijom Šarić (nećakinja Lucićeve supruge Ankice), Domagojem Katićem, zamjenikom gradonačelnice i predsjednikom gradskog vijeća, te Antom Barbarićem (svi iz HDZ-a), javio je Telegram, koji je Grad Pleternicu upitao u kojem je svojstvu Lucić bio na polaganju vijenca, no odgovor još nije dobio. 

Ostavka nakon pokušaja podmićivanja

Lucić, koliko je poznato, danas više ne obnaša nijednu važniju političku dužnost, nije čak ni vijećnik u Gradskom vijeću. Ranije, kao što je poznato, Lucić je bio dugogodišnji saborski zastupnik HDZ-a, ali i predsjednik županijskog odbora Požeško-slavonske županije. Na tu je dužnost podnio ostavku nakon afere u srpnju 2017. u kojoj se našao kada je pokušao podmititi novinara Telegrama Dragu Hedla da ne objavi tekst o poslovanju njegovih upropaštenih tvrtki TOFRADO i TOFRADO bačvarija. Kao što je poznato, Lucić je tada novinaru nudio trostruko veći iznos od onoga koji bi dobio kao honorar za objavljeni tekst.

Županijski sud u Osijeku Lucića je 2020. osudio na godinu dana zatvora, ali da kaznu odsluži radom za opće dobro. No Vrhovni sud Republike Hrvatske u srpnju ove godine preinačio je kaznu smatrajući da je prvostupanjski sud zanemario činjenicu da je Lucić počinio teško koruptivno kazneno djelo prema novinaru i grubo povrijedio članak 38. Ustava RH, kojim je zajamčena sloboda mišljenja i izražavanja misli, premda je, kao tadašnji zastupnik u saboru, bio dužan štititi i promicati prava građana zajamčena Ustavom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.