UHLJEBISTAN

HDZ-ov general uhljebljen u HEP-u sad je zabranio fotografiranje i snimanje

Foto: FaH, Wikipedia, 123 RF, HDZ

PRIJE nepune dvije godine pisali smo kako je HEP bez natječaja uhljebio HDZ-ovog generala Miljenka Filipovića koji je 2000. godine umirovljen iz HV-a. Filipović, koji je u ožujku 2018. zaposlen na neodređeno u HEP-u na mjestu predstojnika Ureda za korporativnu sigurnost Hrvatske elektroprivrede, prije desetak dana zabranio je svim zaposlenicima HEP-a da se fotografiraju ili snimaju na radnom mjestu u poslovnom kompleksu HEP-a u Vukovarskoj 37, što znači da ne smiju snimiti bilo kakvu fotografiju, a da prvo ne zatraže dozvolu za to.

>> HEP bez natječaja uhljebio HDZ-ovog generala bliskog Karamarku

>> Reakcija Miljenka Filipovića: Odluku je donijela Uprava HEP-a

Index je doznao da je 30. siječnja 2020. objavljen Pravilnik sigurnosti za poslovni kompleks HEP d.d. Zagreb, koji je objavio Ured za korporativnu sigurnost, kojem je na čelu general Filipović. Prema pouzdanim izvorima, ovakvo što je prvi put uvedeno u Pravilnik, koji radnici smatraju posve nebuloznim.

Ako netko snimi bilo što bez dozvole, fotografije se oduzimaju

U Pravilniku se navodi: "Fotografiranje i snimanje videa za privatne ili druge potrebe koji nisu u vezi s poslovnim procesima HEP grupe na lokaciji Poslovni kompleks HEP d.d. Ulica grada Vukovara 37, Zagreb, bez posebnog dopuštenja je zabranjeno. Za navedeno je potrebno ishoditi dopuštenje od voditelja sigurnosti na lokaciji/voditelja lokacije i Ureda za korporativnu sigurnost. Ako se ne ishodi odobrenje za fotografiranje i snimanje videa, sve snimke i fotografije će se kao dokaz zadržati sukladno zakonu i predviđenom vremenskom roku kod voditelja sigurnosti na lokaciji/voditelja lokacije ili zaštitara. Fotografije koje snime radnici Ureda za korporativnu sigurnost za poslovne potrebe, izuzeti su od ove obveze", stoji u Pravilniku.

Pitali smo HEP čemu to, izvlače se na GDPR

Poslali smo upit HEP-u i pitali ih koji je razlog za uvođenje ove zabrane te na temelju čega je umirovljeni general zaposlen u HEP-u i koje je uvjete trebao zadovoljiti.

U HEP-u su objasnili da je "Pravilnikom sigurnosti za lokaciju Poslovni kompleks HEP d.d. provedeno dodatno usklađenje s promjenama u zakonskom okviru".

"Prije svega, to se odnosi na poduzimanje mjera zaštite osobnih podataka u skladu sa Zakonom o zaštiti osobnih podataka (GDPR). Društva HEP grupe su prethodno već donijela odgovarajuće akte u svrhu provedbe tog zakona. U skladu s Uredbom Europskog parlamenta i Vijeća Europske Unije (EU) 2016/679, prikupljanje i obrada osobnih podataka se smiju odvijati isključivo prema strogim i kontroliranim procesima. U tom smislu, u svrhu zaštite osobnih podataka, Pravilnikom se nastoji urediti fotografiranje i snimanje videa za privatne i druge potrebe, koje nisu u vezi s poslovnim procesima HEP grupe", stoji u odgovoru HEP-a.

HEP: Ovime osiguravamo visoku zaštitu

Osim zaštite osobnih podataka, ograničenje u vezi s fotografiranjem i videosnimanjem proizlazi, ističu u HEP-u, i iz činjenice da "HEP obavlja djelatnosti od državnog interesa i upravlja tzv. kritičnom infrastrukturom na način i prema zahtjevima sigurnosti kakvi su definirani zakonskim propisima RH".

"Hrvatska elektroprivreda ovakvim aktivnostima i mjerama osigurava visoku razinu zaštite osoba, imovine i poslovnih procesa u skladu sa svjetskim standardima zaštite i sigurnosti", stoji u odgovoru.

Kako pravdaju zapošljavanje Filipovića?

Za umirovljenog generala Filipovića navode da je imenovan na radno mjesto predstojnika Ureda za korporativnu sigurnost Hrvatske elektroprivrede d.d. kao ciljani kandidat, sukladno internom propisu Hrvatske elektroprivrede, "Uputi o postupku izbora i imenovanja na radna mjesta s posebnim ovlastima u društvima HEP grupe", iz 2016. godine.  

"Ciljani kandidat imenovan je zbog značajnog poslovnog iskustva u području sigurnosti na nacionalnoj razini, ali i u području korporativne sigurnosti što je iznimno bitno budući da HEP svojim većim dijelom poslovanja spada u tvrtke u čijoj nadležnosti je ključna nacionalna infrastruktura", odgovorili su Indexu iz HEP-a.

Filipović je blizak Karamarku i predsjednik je Zajednice branitelja HDZ-a Gojko Šušak

Miljenko Filipović je inače umirovljeni general bojnik Hrvatske vojske, rođen u susjednoj BiH u Tomislavgradu, a vojnu karijeru započeo je u Legiji stranaca u Francuskoj. Predsjednik je Zajednice branitelja HDZ-a Gojko Šušak, čiji članovi, piše u opisu zajednice, mogu postati i svi hrvatski branitelji koji se - premda ne moraju biti članovi stranke - priklanjaju politici Hrvatske demokratske zajednice i prihvaćaju njena temeljna načela i program, kao i Pravilnik Zajednice branitelja.

On je bio jedan od dvanaestorice generala koje je Stjepan Mesić umirovio 2000. godine. Filipović je aktivan u HDZ-u, a posebno je bio blizak s Tomislavom Karamarkom. U njegovo vrijeme, u svibnju 2014. godine, Filipović je i postao predsjednik Zajednice branitelja HDZ-a Gojko Šušak.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.