HDZ: Vlada izbjegava razgovor sa sindikatima, mi ćemo sjesti i vidjeti koliko možemo povećati plaću

Foto: FAH

PREDSJEDNIK HDZ-ova Odbora za rad Boris Kunst izjavio je da neće sumnjati u podatke Državnog zavoda za statistiku (DZS) o prosjeku rasta BDP-a,  ocijenivši kako time SDP-ova tehnička vlada pokušava smanjiti manevarski prostor za razgovor sa sindikatima.

"Neću izraziti sumnju u podatke DZS-a ili biti poput ministra rada Miranda Mrsića koji je sumnjao u podatke Zavoda koji je objavio da je zaposlenost pala ispod milijun i 300 tisuća zaposlenih. Činjenica je da prvi put, DZS za vrijeme ove Vlade donosi podatak sa 5, 6 i više decimala. Na taj način Vlada pokušava smanjiti manevarski prostor za razgovor sa sindikatima", kazao je Kunst novinarima u središnjici HDZ-a, komentirajući neslužbenu informaciju iz DZS-a, kako je prosjek rasta BDP-a u zadnja dva kvartala iznosio 1,99948 posto, što je ispod potrebnih 2 posto za aktiviranje sporazuma Vlade i sindikata.

Dodao je i kako ne vidi razloga za to da iz DZS-a te podatke neslužbeno objavljuju u toliko decimala, osim što Vlada želi onemogućiti socijalne partnere u daljnjim razgovorima, a što, istaknuo je, HDZ neće ni u kojem slučaju učiniti, već će sjesti sa socijalnim partnerima i  vidjeti koliko je moguće povećati osnovicu plaće i  ispuniti svoju obvezu iz 2009. godine, rekao je Kunst.

Ocijenio je kako je SDP-ova Vlada i do sada izbjegavala razgovarati sa socijalnim partnerima oko naslijeđenih obaveza, iako su se hvalili s rastom BDP-a od 2,84 posto.

Kunst je kazao da će HDZ, kada formira vlast i vide što su naslijedili, razgovarati s socijalnim partnerima, upoznati ih s trenutnom gospodarskom i socijalnom situacijom u zemlji te u kvalitetnom dijalogu pronaći rješenje. 

"I oni sami su izrazili želju da ne inzistiraju isključivo na povećanju za šest posto. Inzistiraju na dijalogu i ako ima stvarnih razloga da ne dođe do povećanja plaća spremni su da se o tome zajedno donese odluka", naveo je.

Iz Državnog zavoda za statistiku neslužbeno se doznaje da je prosjek rasta BDP-a u zadnja dva kvartala iznosio 1,99948 posto, što je ispod potrebnih 2 posto za aktiviranje sporazuma Vlade i sindikata. Iz sporazuma pak nije jasno može li se prosjek od 1,99948 posto zaokružiti na 2 posto, jer nije definirano na koliko decimala se računa prosjek, pa se pojavila špekulacija da će Vlada to iskoristiti kako ne bi morala povećati plaće.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.