HDZ-ovka složila PowerPoint prezentaciju pa dijelila Ukrajincima savjete o obnovi

Foto: Boris Scitar/PIXSELL

SANJA Bošnjak, državna tajnica u Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, pohvalila se da je predstavila Ukrajincima hrvatski model obnove nakon potresa kako bi im pomogla u rekonstrukciji njihove zemlje. Ukrajina, u kojoj već 20 mjeseci bjesni strašan rat, pretrpjela je ogromnu štetu na infrastrukturi. 

"Na poziv TAIEX-a (Tehnička pomoć i razmjena informacija) sudjelovala sam na webinaru-radionici na temu obnove Ukrajine putem EU fondova. Na radionici je sudjelovalo 313 sudionika iz cijele EU i Ukrajine. Predstavila sam hrvatski proces planiranja Nacionalnog plana oporavka i otpornosti s posebnim osvrtom na model 'Build beck better' obnove nakon 2 potresa, a uz međusobno nadopunjavanje sredstava EU, Svjetske banke i Državnog proračuna. Rezultati su konkretni", priopćila je Bošnjak. 

Državna tajnica nabrajala rezultate obnove

Uz to je objavila i niz fotografija, uključujući i one na kojima se vide dijelovi PowerPoint prezentacije. Naslov prezentacije glasi "Kako osmisliti plan oporavka (i rekonstrukcije), kako uključiti reforme za jačanje rasta i kako osigurati učinkovitu vladu - iskustvo Hrvatske".

Jedan od kasnijih slajdova nosi naziv "Rekonstrukcija nakon potresa - rezultati u brojkama". Na njemu se navodi da je u Hrvatskoj nakon potresa obnovljeno: 10.636 kuća i zgrada, 156 škola i vrtića, 26 fakulteta, 18 bolnica i 56 drugih zdravstvenih ustanova, preko 250 objekata kulture i kulturne baštine, 600 km cesta, 77 mostova i 6 km tramvajskih linija, 28 km nasipa te 100 km vodoopskrbne i odvodne mreže.

Napominje se kako je sanirano ukupno 217 klizišta i da su trenutno aktivni radovi na 1313 gradilišta. Dodaje se i da su u tijeku pripreme za početak radova na 1155 lokacija.

Inače, i sama ukrajinska vlada je na službenim stranicama objavila da je 16. listopada održana konzultativna radionica pod nazivom "Čvrsti temelji za oporavak, rekonstrukciju i modernizaciju Ukrajine", koju je organizirala Europska komisija kroz instrument TAIEX u partnerstvu s državama članicama.

Istaknuli su kako je događaj bio posvećen razmjeni iskustava između dužnosnika EU članica i ukrajinske vlade, kao i predstavnika civilnog društva, socijalnih partnera i lokalnih vlasti.

Pet panel rasprava bilo je usredotočeno na: iskustva reformi u europskim zemljama, razvoj partnerstva između države i društva, razvoj investicijskih programa, implementaciju dobrog financijskog upravljanja i sustava praćenja te razvoj ukrajinskog plana.

Bačić obećao pomoć Ukrajini

Prije dva tjedna je u organizaciji Hrvatske gospodarske komore (HGK) održan Hrvatsko-ukrajinski forum posvećen obnovi Ukrajine i perspektivama buduće gospodarske suradnje. Tom prilikom je također rečeno da će Hrvatska svojim iskustvom i znanjem pomoći u obnovi Ukrajine

Potpredsjednik vlade i ministar graditeljstva Branko Bačić izrazio je tom prilikom punu potporu borbi Ukrajine za slobodu. Napomenuo je i da Hrvatska, nažalost, ima iskustvo s poslijeratnom obnovom jer je prije 30 godina i sama bili napadnuta od susjedne države. 

Dodao je da naša zemlja ima i iskustvo sa saniranjem posljedica nakon poplava i potresa. Podsjetio je da je Hrvatska tijekom poslijeratne obnove sama obnovila 156 tisuća zgrada na područje cijele države i u to uložila preko 2.5 milijardi eura. Najavio je da će pozvati ukrajinske građevinare i zaposlenike državnih ministarstava u Ukrajini da zajedno s ovdašnjim stručnjacima prođu kroz sve procese obnove.

"Dobra je odluka Ukrajine, i to svakako podržavamo, da uz borbu za slobodu i za oslobođenje planiraju budućnost Ukrajine i kroz ovakve forume, gdje stječu iskustava država koja ta iskustva imaju. Mi ćemo im u tome posebno pomoći", kazao je. 
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.