Hamas objavio video trojice izraelskih talaca, mole da ih se oslobodi

Hamas je danas objavio kratki video koji prikazuje tri starija izraelska taoca koje je islamistička skupina uhvatila 7. listopada. Izrael ga je osudio kao "kriminalni, teroristički video".

Trojica muškaraca, koje je Izrael identificirao kao 79-godišnjeg Chaima Perija, 80-godišnjeg Yorama Metzgera i 84-godišnjeg Amirama Coopera, oteti su kao taoci prije više od 10 tjedana s još oko 240 ljudi.

"Patimo u teškim uvjetima"

Trojica muškaraca, svi s bradama, vide se kako sjede jedan pored drugog na videu koji je Hamas objavio na Telegramu. Sjedeći u sredini, Peri govori u kameru, govoreći da on i drugi stariji taoci koji imaju zdravstvenih problema "jako pate u vrlo teškim uvjetima". Zamolio je Izrael da osigura njihovo bezuvjetno oslobađanje.

Peri je bio u svojoj kući u kibucu Nir Oz tijekom napada Hamasa. Pokušao je odbiti napadače dok je suprugu skrivao iza sofe, rekao je njegov sin kasnije za Reuters. Na kraju se predao kako bi spasio svoju ženu, koja je ostala skrivena.

Vojni glasnogovornik kontraadmiral Daniel Hagari nazvao je to "kriminalnim, terorističkim videom" koji prikazuje "Hamasovu okrutnost prema starijim civilima, kojima je potrebna medicinska skrb". "Chaim, Yoram i Amiram. Nadam se da me večeras čujete", rekao je Hagari na brifingu koji je prenosila televizija. "Znajte ovo, činimo sve, sve kako bismo vas sigurno vratili."

Izrael proglasio taoce mrtvima u odsutnosti

Izrael i Hamas dogovorili su krajem studenog jednotjedni prekid vatre, uz posredovanje Katara i Egipta, koji je uključivao oslobađanje više od 100 talaca u Gazi u zamjenu za 240 palestinskih žena i tinejdžera iz izraelskih zatvora. Neke od talaca koji su ostali u Gazi izraelske su vlasti proglasile mrtvima u odsutnosti.

Cooper i Metzger, viđeni u videu od ponedjeljka i također iz Nir Oza, zarobljeni su zajedno sa svojim suprugama, a oboje su vraćene u Izrael tijekom primirja. U tijeku su napori da se pokuša organizirati oslobađanje više talaca, a očekuje se da će se čelnici američke CIA-e i izraelskog Mossada i premijer Katara sastati i razgovarati o tom pitanju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.