Hakirani podaci 500 milijuna gostiju najvećeg lanca hotela na svijetu

Foto: EPA

STARWOOD hoteli, brand u posjedu korporacije Marriott International, postali su hakerska meta napada. Ukradena im je cijela baza podataka s rezervacijama gostiju od 2014. godine.

Reuters je prenio kako su iz korporacije potvrdili da su napadom ugroženi podaci od oko 500 milijuna gostiju.

Podaci gostiju sadržavali su detalje iz njihovih putovnica, njihove telefonske brojeve, e-mail adrese, a od nekih i informacije s kreditnih kartica.

Korporacija je navela kako su saznali o hakerskoj provali nakon sigurnosnog alarma 8. rujna ove godine. Nakon istrage su doznali kako su podaci lanca hotela hakirani puno ranije. 

Podsjetimo, prije par godina Marriott je kupio Starwood za 12,2 milijardi dolara, postavši time najveći lanac hotela na svijetu.

Od danas šalju obavijesti 

Iz Marriotta su poručili kako će e-mailom obavijestiti goste čiji su podaci ukradeni.

"Još uvijek istražujemo situaciju i nemamo podatke o tome koji su specifični hoteli (iz lanca) pogođeni. Znamo tek da su hakirani podaci brenda Starwood", izjavio je za Reuters Jeff Flaherty, glasnogovornik Marriotta.

Iz korporacije je navedeno kako je još prerano govoriti o financijskoj šteti zbog krađe podataka, no izražena je nada da se situacija neće posebno odraziti na dugoročno poslovanje. Situaciju su počele procjenjivati i osiguravajuće kuće s kojima korporacija posluje.

Dionica Marriotta odmah je izgubila gotovo 6 posto cijene nakon objave informacije o hakiranju. 

Hoteli meta napada zbog podataka s kreditnih kartica gostiju

Hotelske grupacije mete su intenzivnih hakerskih napada i krađe podataka gostiju, pogotovo zbog informacija s kreditnih kartica.

Prošle godine cyber napade su pretrpjele i korporacije InterContinental Hotels Group Plc i Hyatt Hotels Corp.

Hyatt je tada priopćio da je otkriven nedopušteni pristup podacima kreditnih kartica u 41 hotelu diljem 11 zemalja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.