Haićanska djeca koju su Amerikanci pokušali prošvercati preko granice vraćena roditeljima

HUMANITARNI djelatnici vratili su 32 haićanske djece, koju su američki misionari prije više od mjesec dana pokušali ilegalno izvesti iz zemlje pogođene katastrofalnim potresom, njihovim biološkim roditeljima, objavio je danas britanski BBC.

Samo je jedno dijete iz te grupe zadržano u SOS centru u Port-au-Princeu jer identitet njegovih roditelja još nije potvrđen. Roditelji koji su došli po svoju djecu opskrbljeni su zalihama hrane i pokrivača, a dodijeljena im je i novčana pomoć od po 260 dolara. Mnogi od njih u istrazi su potvrdili da su američkim misionarima dragovoljno predali djecu, vjerujući kako će se oni bolje brinuti za njih nego što bi to mogli oni u razrušenoj i siromašnoj zemlji.

Grupa od 10 misionara, koja je 29. siječnja uhićena na granici u trenutku kada je 33 djece pokušala prebaciti preko granice bez valjanih dokumenata i bez odobrenja haićanske vlade, optužena je za otmicu djece, no nakon provedene istrage devetoro ih je pušteno iz pritvora i vraćeno u SAD, a voditeljica grupe Laura Silsby još se nalazi u pritvoru na Haitiju.

Svi su u istrazi poricali pokušaj otmice, tvrdeći kako su to djeca bez roditelja koju su željela smjestiti u dječji dom koji su planirali izgraditi, te da im namjere nisu bile loše.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.