Gubitak 3. maja 454 milijuna kuna: Kašnjenje s državnim jamstvima koštalo 300 milijuna

RIJEČKO brodogradilište 3. maj je objavio podatke o poslovanju za proteklu godinu prema kojemu je godišnji gubitak riječkog škvera 454 milijuna kuna. Kašnjenje sa izdavanjem državnih jamstava 3. maj je koštalo 300 milijuna kuna prihoda, piše Novi list.

Visoki postotak u gubitku iznose stornirane gradnje u iznosu od 32 posto od ukupnoga gubitka. Prošlogodišnji gubitak je za 27,8 posto veći od onoga iz 2008. godine. Pod "storniranom gradnjom" se podrazumijeva lani neisporučeni i nenaplaćeni brod za prijevoz automobila Monte Carlo, ali i četiri brodska motora koja su otkazana trećemajskoj tvornici Motori i dizalice.

Podjednak udio u troškovima otpada i na rezervirane troškove brodova u izgradnji, dok kamate na kredite čine čak 35 posto, odnosno 157,7 milijuna kuna.

Ukupni lanjski prihodi 3. maja bili su za 39 posto manji nego u odnosu na 2008. godinu, te su iznosili 879,3 milijuna kuna. Rashodi su prošle godine iznosili 1,3 milijarde kuna, a i oni su smanjeni za 26 posto.

Vlasnički udio u 3. maju je raspoređen na državu (agencije i fondove) koja ima 83 posto dionica, male dioničare sa 14 posto te tvrtke poput Hrvatski fond za transfuzijsku medicinu i čak tri farmaceutske tvrtke – Ljekarna Prima Pharmu, Phoenix farmaciju i Hospitaliju koji drže nešto manje od 3 posto dionica 3. maja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.