Grlić Radman je uvjeren da će Slovenija podržati ulazak Hrvatske u Schengen

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

MINISTAR vanjskih poslova Gordan Grlić Radman izjavio je danas kako očekuje da će Slovenija donijeti "mudru odluku" i poduprijeti ulazak Hrvatske u Schengenski sporazum istaknuvši kako je to i u interesu slovenskih vlasti jer znači automatsko pomicanje vanjskih granica Europske unije, za što će odgovornost ubuduće biti na Hrvatskoj.

"Slovenija će se sigurno ponašati mudro i pametno. Kamenčić koji imamo u cipelama žulja i Hrvatsku i Sloveniju", kazao je Grlić Radman novinarima u Splitu komentirajući različite poruke koje stižu iz Ljubljane nakon što je Europska komisija potvrdila da je Hrvatska ispunila tehničke uvjete za primanje u Schengen.

Šef hrvatske diplomacije istaknuo je kako je Hrvatska ispunila niz teških uvjeta da bi zaslužila takvu ocjenu, a najveću korist od svega mogli bi imati baš susjedi koji sada imaju odgovornost za zaštitu vanjske granice Unije.

"Ulazak u Schengen najviše će pomoći Slovencima", kazao je Grlić Radman dodajući kako je siguran da tako misli i većina Slovenaca.

Nahvalio je Šuicu

Na pitanje hoće li Hrvatska tijekom predstojećeg predsjedavanja Vijećem EU-a ponovo otvoriti pitanje proširenja na jugoistok Europe unatoč protivljenju nekih država članica, Grlić Radman je odgovorio potvrdno, ali je istaknuo kako je riječ o procesu koji ovisi prije svega o ispunjavanju postavljenih kriterija.

"Žalimo zbog odluke nekih zemalja koje nisu podržale pokretanje pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom jer smo snažno zagovarali pokretanje pregovaračkog procesa", kazao je Grlić Radman.

Dodao je kako se nada da će se ta tema ponovo naći na summitu EU-a u Zagrebu naredne godine, kao i da će do tada biti moguće zatvoriti neka od već otvorenih poglavlja u pregovorima sa Srbijom i Crnom Gorom.

Šef hrvatske diplomacije kazao je i kako očekuje da će svi zastupnici iz Hrvatske u Europskom parlamentu glasati za izbor Dubravke Šuice na dužnost potpredsjednice Europske komisije za demokraciju i demografiju.

"Poznavajući Šuicu, mogu kazati kako je vrlo iskusna i poznaje rad Europskog parlamenta i svih europskih institucija. Ona je prava osoba za takvo mjesto", kazao je Grlić Radman.

Njegovo je stajalište kako bi bilo "mudro, logično i politički ispravno" da Šuicu u Europskom parlamentu podupru i SDP-ovi zastupnici koji se još nisu odlučili na to pravdajući se navodnom netransparentnošću Šuičine imovine.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.