Francuski kamiondžije blokirali ceste: "Zatvorite kamp, migranti nas zaustavljaju i kradu robu"

Foto: Hina

KONVOJI kamiona i traktora jutros su usporili promet na glavnom prilazu francuskom izbjegličkom kampu pokraj lučkog grada Calaisa.

Vozačima kamiona pridružili su se poljoprivrednici, lučki radnici i trgovci, a zahtijevaju hitno zatvaranje kampa, prozvanoga Jungle, javlja BBC.

U već zloglasnoj “Džungli” trenutačno je oko sedam tisuća migranata, uglavnom iz zemalja srednjeg Istoka, Afganistana i Afrike.

Neposredan povod protesta i blokade prometnica su svakodnevna presretanja, zaustavljanja i napadi na vozače kamiona. Migranti žele dalje nastaviti svojim putem prema Velikoj Britaniji i pri tome ne biraju sredstva.

“Situacija je svakim danom sve gora. Ispočetka su samo htjeli na silu ući u naše kamione i prevesti se do Velike Britanije, a sada je to preraslo u pljačke. Zaustavljaju nas na cesti, sijeku cerade, kradu i uništavaju robu koju prevozimo”, požalio se jedan od vozača kamiona.

Policija jednostavno ne stiže spriječiti sva presretanja i napade često vrlo agresivnih migranata.

Prosvjednike je podržala i gradonačelnica Calaisa, Natacha Bouchart koja je rekla da je situacija postala nepodnošljiva jer zbog migrantskog kampa i njegovih privremenih stanovnika pati cijeli grad i dolazi u pitanje funkcioniranje gradske luke i mnogih gradskih službi.

Prije nekoliko dana francuski ministar unutarnjih poslova Bernard Cazeneuve obećao je zatvaranje kampa u Calaisu, ali prosvjednici zahtijevaju točan datum, a u protivnom najavljuju širenje prometne blokade prema sjeveru Francuske.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.