Gotovinin odvjetnik zbog izjava o Tuđmanu kritizirao Puhovskog, ovaj mu uzvratio

Foto: Filip Brala/PIXSELL, FaH

POLITIČKI analitičar i profesor Žarko Puhovski prije dva dana komentirao je za Index izjavu Željka Reinera kojom je poručio da Beljak nije dostojan Tuđmanu obrisati cipele. 

>>> Puhovski se osvrnuo na Reinerov komentar o brisanju Tuđmanovih cipela

Između ostalog, ustvrdio je kako je "Međunarodno kazneno sudište za Franju Tuđmana presudilo da je bio sudionik, pa i poticatelj udruženog zločinačkog pothvata za uništenje jedne države". 

Odvjetnik Ante Gotovine Luka Mišetić reagirao je na njegovu izjavu te svoj odgovor objavio na Twitteru. 

"Žarko Puhovski još jednom iznosi neistine. ICTY u slučaju Prlić je potvrdio da nije donio 'nikakve konkretne zaključke vezane uz sudjelovanje [Tuđmana, Šuška i Bobetka] u UZP-u'. Izgleda da Puhovski daje točne informacije jedino kada je pod unakrsnim ispitivanjem", napisao je Mišetić na Twitteru. 

Puhovski odgovorio

Međutim, Puhovski nam je kao odgovor na Mišetićevu objavu na Twitteru poslao priopćenje te pritom izložio službenu presudu Žalbenoga vijeća ICTY. 

"Izgleda da se Mišetiću dodatno pobrkalo otkako ga više ne plaćaju odavde. U Presudi Žalbenoga vijeća ICTY (MKSJ) u predmetu Prlić i drugi (IT-04-74), kako ju je 29. studenoga 2017. pročitao sudac Agius, stoji posve jasno: "U osmišljavanju i ostvarivanju zajedničkog zločinačkog cilja, jedna grupa hrvatskih javnih ličnosti, među kojima se ističu Franjo Tuđman, Gojko Šušak, Janko Bobetko, Mate Boban, Jadranko Prlić, Bruno Stojić, Slobodan Praljak, Milivoj Petković, Valentin Ćorić i Berislav Pušić, postigla je međusobni dogovor", priopćio je Puhovski.

Podsjetio je kako iz svih činjeničnih i pravnih zaključaka koje je Vijeće izvelo proizlazi da su se organi, strukture i ljudstvo HVO-a koristili radi ostvarivanja različitih aspekata zajedničkog zločinačkog cilja.

Osim toga, dodao je kako bi bilo interesantno da "ugledni pravnik" - umjesto da se bavi, za njega očito odveć teškim i neugodnim, pitanjima istine i neistine - rastumači u kojoj to pravnoj formi Sudište "potvrđuje" i donosi "konkretne zaključke".

"I takav, epistemologijski smušeni L. M. je, na žalost, superioran lokalnim 'pravnim ekspertima' (poput stanovitog Kovačevića) koji se ozbiljnim moralnim, pravnim i političkim pitanjima 'bave' isključivo na policijsko-personalnoj razini", zaključio je Puhovski.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.