Google otpustio radnika zbog kontroverznog pisma o ženama

Foto: Getty Images

SOFTVERSKI inženjer zaposlen u Googleu, koji je kolegama poslao kontroverzni memorandum u kojem tvrdi da žene imaju biološke osobine koje ih priječe da budu jednako uspješne kao muškarci u IT sektoru, dobio je otkaz.

Direktor Googlea Sundar Pichai obavijestio je zaposlenike u vlastitom memorandumu, naslovljenom "Naše riječi su bitne",da je autor spornog teksta otpušten jer je prekršio kodeks tvrtke te da je njegov tekst " prešao granicu promičući štetne stereotipe na našem radnom mjestu".

"Sugerirati da grupa naših kolega ima biološke osobine koje ih čine manje biološki prikladnima za taj posao je uvredljivo i nije ok", dodao je Pichai u svom pismu. Dok se iz njegovih riječi moglo zaključiti samo da će zaposlenik, koji je kritizirao novu Googleovu inicijativu za promicanje raznolikosti unutar tvrtke, vjerojatno dobiti otkaz, izvori su za Recode i Bloomberg potvrdili da je zaista otpušten.

O ovom skandalu već se oglasila i nova potpredsjednica Googlea za raznolikost, integritet i upravljanje Danielle Brown, koja je u svom očitovanju naglasila kako su "raznolikost i uključivost fundamentalni dio naših vrijednosti". 

Tekst anonimnog zaposlenika naišao je na kritike, ali i podršku među zaposlenicima IT giganta nakon što je postao viralan na internim društvenim mrežama tvrtke. Isto će zasigurno biti i s ovim potezom uprave, koju bi jedni mogli pozdraviti kao potvrdu društvene odgovornosti korporacije, a drugi kao cenzuru i rigidno nametanje politički korektnih normi.

Izvori kažu da se uprava Googlea dvoumila kako reagirati na skandal i je li problematični sadržaj prešao granicu slobodnog izražavanja u tvrtki. Raspravu koja se razvila unutar Googlea jedan je izvor opisao kao "zaista toksičnu", ali i kao "mikrokozmos Amerike".

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.