GONG o privođenjima u Varšavskoj: Gradska vlast se koristila prekomjernom silom i zastrašivanjem

GONG je povodom privođenja prosvjednika iz Varšavske ulice u Zagrebu izrazio negodovanje ovakvim djelovanjem gradske vlasti i policije. "Umjesto demokratske prakse dijaloga, javnih rasprava i omogućavanja građanima grada da sudjeluju u odlukama koje se tiču njih i njihovog životnog prostora, gradska vlast posegnula je za uporabom sile i zastrašivanjem", stoji u priopćenju.

Video - Policija o noćnim uhićenjima u Varšavskoj: Akcija je bila pomno planirana!

Gongovci dodaju kako su time potvrđeni opravdani strahovi građana, a gradska vlast je pokazala svoju neosjetljivost za njihove prosvjede i prohtjeve. "Policija, ili komunalni redari, prilikom intervencije uništili su drvenu skulpturu "Trojanski konj" i time počinili i materijalnu štetu nad tuđim vlasništvom i devastirali vrijedan primjerak aktivističke umjetničke intervencije u gradski prostor", navodi GONG.

Podsjećaju da je intervenciji policije prethodilo nekoliko javnih istupa čelnika grada koji su u sukobu s elementarnim zahtjevima javnog komuniciranja i suprotni duhu niza antidiskriminacijskih propisa protiv šovinističkog i uvredljivog javnog oslovljavanja. "Tako je pročelnik Gradskog ureda za graditeljstvo, Davor Jelavić, prosvjednike u Varšavskoj usporedio sa četnicima, jer su postavili barikade i pokrenuli balvan-revoluciju, a gradonačelnik Milan Bandić ih opisuje kao one koji žele živjeti u srednjem vijeku i skrnave poduzetnički duh grada", ističu u GONG-u.

Dodaju kako su privatni, korporacijski mediji prethodno tjednima vodili agresivnu kampanju protiv legitimnog građanskog prosvjeda i pri tom napadali i vrijeđali ugledne pojedince i pojedinke koji podržavaju građanski protest i neposluh. "Medijskoj pristranosti svjedočimo i u emisiji Otvoreno, HRT-a, 10. veljače 2010. Nekoliko sati nakon prosvjeda u kojem sudjeluju tisuće ljudi, a kojima je javna televizija posvetila jedva nekoliko trenutka, voditeljica Otvorenog, Hloverka Novak Srzić, u studio je dovela samo poduzetnika Horvatinčića i dala mu nerazmjerno veliki prostor da objasni svoj pogled na stvari, odnosno svoje interese, dok su argument civilnih inicijativa i građanskih udruga izostali. Tom prigodom, g. Horvatinčić također je pribjegao politikantskim objedama organizatora prosvjeda i prosvjednika. Pozdravljamo, međutim, korektniji prikaz situacije na HRT-u sljedećeg dana", pišu iz GONG-a.

U priopćenju zaključuju kako slijedom navedenog žele ukazati da se upotrebom sile. političkim i medijskim difamiranjem, onemogućavanjem okupljanja i izražavanja mišljenja građana, stvaraju opasni presedani koji doprinose antigrađanskoj i antidemokratskoj atmosferi i ujedno ozbiljno ugrožavaju razvoj urbane kulture u glavnom gradu RH.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.