Glavni stožer OSRH-a objavio promjene u čelništvu, na dužnost došao novi zamjenik načelnika

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

SVEČANA primopredaja dužnosti zamjenika načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga između general-pukovnika Drage Matanovića i general-bojnika Siniše Jurkovića održana je u Glavnom stožeru OSRH-a.

General-pukovniku Dragi Matanoviću prestaje raspored na ustrojbenom mjestu zamjenika načelnika GS OS RH s 15. ožujkom na temelju Odluke predsjednika Republike Hrvatske i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga, a na prijedlog načelnika Glavnog stožera OS RH te uz suglasnost ministra obrane, stoji u priopćenju Ministarstva obrane.

Matanović odlazi na dužnost glavnog inspektora obrane, a general-bojnik Siniša Jurković razrješava se dužnosti zapovjednika Hrvatske kopnene vojske i raspoređuje na ustrojbeno mjesto zamjenika načelnika Glavnog stožera OSRH sa 16. travnjem.

Školovao se u SAD-u

Čestitavši generalima na novim dužnostima načelnik Glavnog stožera OS RH admiral Robert Hranj poručio je kako su se generali Matanović i Jurković na svojim dužnostima iskazali marljivim, predanim i upornim radom, poželjevši im sreću i uspjeh u obnašanju novih i odgovornih dužnosti.

General Jurković se u obranu suvereniteta Republike Hrvatske uključio u listopadu 1991. kao pripadnik 121. brigade Hrvatske vojske, a tijekom Domovinskog rata obnašao je niz odgovornih dužnosti. Tijekom svoje vojne karijere, između ostalih dužnosti koje je obavljao, sudjelovao je i u operaciji potpore miru ISAF u Afganistanu 2007. godine na dužnosti zapovjednika Operativnog mentorskog tima. 

Po povratku iz misije bio je načelnik stožera/zamjenik zapovjednika Gardijske-oklopno mehanizirane brigade, nakon čega je upućen na školovanje u Ratnu školu "Ban Josip Jelačić". U srpnju 2011. preuzima dužnost zapovjednika Gardijske oklopno-mehanizirane brigade koju je izvršavao do svibnja 2015. kada je upućen na školovanje u SAD na National Defence University - National War College na kojemu je stekao zvanje Master of science. Nakon završenog školovanja bio je na dužnosti načelnika stožera/zamjenika zapovjednika Hrvatske kopnene vojske, a od 1. siječnja 2018. do sada bio je zapovjednik Hrvatske kopnene vojske.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.