Glavni grad Norveške povlači investicije u fosilna goriva

Ilustracija: 123rf

GLAVNI grad Norveške, nacije s najvećim rezervama nafte i plina u Europi, od ponedjeljka na "crnoj listi" drži sve investicije u fosilna goriva, javlja Climate Home.

Gradsko vijeće Osla je odlučilo povući investicije u fosilna goriva iz fonda teškog 9 milijardi dolara, nakon što je u ožujku već odustalo od uloga u ugljen.

"Mi smo sretni što možemo najaviti da će Oslo preuzeti odgovornost prema klimi, kroz naše političke smjernice i naše investicije," rekla je Lan Marie Nguyen Berg iz Zelene stranke u Oslu koja je dobila gotovo trećinu glasova na prošlomjesečnim lokalnim izborima.

Norveška je u lipnju, odlukom na nacionalnoj razini, već povukla investicije u ugljen u iznosu od 8 milijardi dolara, procijenjena vrijednost tamošnjeg suverenog investicijskog fonda je 890 milijardi dolara.

"Budućnost fosilnih goriva povijest"

Arild Hermstad, lider aktivističke grupe "Budućnost je u našim rukama", pozdravlja "hrabri potez" povučen samo nekoliko tjedana ususret pariškoj konvenciji UN-a o klimatskim promjenama.    

"Postoji snažan simbolizam kad glavni grad naše nacije koja proizvodi naftu kaže 'Ne' investiranju u fosilna goriva. To pokazuje da je budućnost fosilnih goriva povijest i da je otklanjanje o njih prema obnovljivim izvorima budućnost."

Nguyen Berg ocjenjuje i da je riječ o "zdravorazumskoj financijskoj odluci" jer ona umanjuje učinak pada cijena energenata na vrijednost nacionalnih fondova.  "Ova promjena politike će zaštiti naše mirovine od investiranja u nasukanu imovinu," rekla je.

U globalnoj kampanji za dezinvesticiju u fosilna goriva trenutačno sudjeluje oko 450 institucija u 43 nacije s ciljem povlačenja 2.6 bilijuna dolara.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.