Glavni dobitnik rata Izraela i Hamasa je već poznat. To je Vladimir Putin

Foto: Profimedia

Iako bi, barem zasad, bilo tendenciozno i iskrivljeno pričati o ruskoj umiješanosti u novi sukob Izraela i Palestine, činjenica jest da se novim ratom fokus maknuo s Ukrajine.

Propagandisti napadaju Izrael

Službeni Kremlj se zasad predstavlja kao posrednik, a ruskim zastupnicima i senatorima je sugerirano da suzdržano komentiraju sukob Izraela i Palestine. Istovremeno, zastupnici aktivno javno osuđuju Ruse koji su otišli u Izrael. Političarima je savjetovano da prate izjave predsjednika Putina, koji je za sukob okrivio SAD.

>> Putinovi propagandisti o Hamasovom pokolju civila: Odabir strane je lagan

Predsjednik Državne dume Vjačeslav Volodin kritizirao je one koji su otišli u Izrael, obećavajući novi "Magadan za izdajice". Za one koji ne znaju, Magadan je luka na Ohotskom moru, na istoku Rusije, a za vrijeme Staljina je bio glavno tranzitno središte za kažnjenike poslane u radne logore. 

Sa sličnim smjernicama javljaju se i propagandisti, s time da idu i korak dalje, javno osuđujući Izrael za sukob s Palestincima. Recimo, ratni izvjestitelj Roman Saponkov objavio je video ukrajinskih građana koji napuštaju Izrael rekavši da "trans-Židovi napuštaju rat", a uz to je ismijavao izraelske "najbolje tenkove na svijetu".

Izrael uspoređuju s nacistima

I drugi propagandisti, provladini mediji, uključujući i državne medije, napadaju Izrael do te mjere da ih uspoređuju s nacistima. Često se u izjavama koriste termini poput "koncentracijski logor", "okupatori", "nacisti" itd. 

Jedan od naslova članka na portalu Komsolskaja Pravda je bio "Izrael je Gazu pretvorio u koncentracijski logor", a autor teksta Aleksandar Grišin je u tekstu napisao da su se "politička elita i vodstvo zemlje pokazali kao pravi nacisti" te je nekoliko puta u tekstu usporedio politički vrh Izraela s vođama Trećeg Reicha.

Politolog Kremlja Sergej Markov je također bio oštar u svojim izjavama: "Okupacijski izraelski režim naići će na žestok partizanski otpor, koji podržava većina stanovništva zemlje. Regularna vojska se s tim jednostavno ne može nositi."

Rusija se opredijelila za Hamas?

Rusija ima složen odnos s Izraelom zbog velike povezanosti ruskih Židova s maticom. Ruski Židovi su godinama imali značajan doprinos i utjecaj na politike koje je provodila Ruska Federacija, kao i na gospodarska i ekonomska pitanja u zemlji.

Kao znakovit primjer te povezanosti jest i jedna od federalnih jedinica u Ruskoj Federaciji koja se naziva Židovska autonomna oblast. Stoga, nije čudno da je Rusija imala dobre, na trenutke i prijateljske odnose s Izraelom. 

Ipak, sada, iako se službeni vrh postavlja isključivo neutralno, jasno je da Rusija s puno razumijevanja nastupa prema Hamasu i Palestincima. Jednostavno, to je nastavak polarizacije u koju je svijet krenuo nakon što je Rusija krenula u invaziju na Ukrajinu.

Jasno je da će Rusija u trenutku kada se SAD jasno svrstava uz Izrael, u sadašnjim uvjetima, sigurno preferirati Iran i Palestinu. Ipak, složenom i slojevitom diplomacijom zadržava diplomatske odnose s Izraelom. Politički vrh Ruske Federacije će se truditi zadržati "neutralnu" poziciju, odnosno jednako će uvažavati obje strane, što će se u situaciji kada Zapad proglašava Hamas terorističkom organizacijom smatrati podrškom Hamasu.

Primjer Nagorno-Karabaha

To nije ništa novo u ruskoj diplomaciji, jedan primjer smo mogli vidjeti i nedavno, kada je Azerbajdžan krenuo u vojnu intervenciju na Nagorno-Karabah. Rusija na tom području drži mirovne snage i u trenutku kada se Armenija počela okretati ka Zapadu, Rusija dopušta azerbajdžanskoj vojsci da krene u akciju. Azerbajdžan, bez obzira na to koliko želi uspostaviti kontrolu nad tim područjem, ne bi krenuo u akciju da to nije odobreno od strane Rusije.

Tako da nije čudno da Rusija ponovno koristi svoj diplomatski utjecaj i kako bi dala svoj stav. Naravno, taj stav se mora po svemu izrazito razlikovati od stava SAD-a. No, formalno pozicija Rusije će biti pozicija "miritelja" i nuđenja sebe kao posrednika. 

Rusija i Iran

Također, ovdje je Iran u cijeloj priči bitna stavka i netko tko stoji kao neslužbeni pokrovitelj Hamasa. Isto tako, Iran je netko tko se u posljednje dvije godine pokazao kao jedan od najbližih saveznika Ruske Federacije i kao (zasad) jedina zemlja koja ne skriva prodaju oružja Rusiji. U situaciji kada Rusija nema puno takvih saveznika, prirodno je da će pratiti saveznika, a naročito u trenutku kada može maknuti fokus globalne javnosti s rata u Ukrajini. 

Ipak, Rusiji se nije isplativo svrstati jasno na jednu stranu, radi spomenutih odnosa s Izraelom, već je puno bolje pozvati na mir i pokušati se ponuditi kao posrednik. Ako to uspije, to bi Rusiji dalo mogućnost da napravi "pukotinu" u izolaciji u kojoj se sada nalazi.

S druge strane, čak i ako to ne uspije, Rusija ima posredne "koristi" od rata na Bliskom istoku, za koji se čini da ulazi u novu fazu užasa i krvoprolića. Naime, takav užasan i krvav rat će sasvim sigurno odvući pozornost s Ukrajine. Također, Rusiji je sada, iako se postavlja kao posrednik, u interesu da rat na Bliskom istoku traje što duže.

Fokus se seli na Bliski istok

Ipak, vraćajući se na početak, trenutno ne postoje jasni dokazi o ruskoj umiješanosti u rat na Bliskom istoku. Hamas je ipak struktura koju prvenstveno podržava Iran, a ne Rusija. To je početna točka s koje treba polaziti. Rusija će preko saveznika u vidu Irana pokušati djelovati na situaciju na Bliskom istoku, i iako Rusiji trenutno odgovara rat Hamasa i Izraela, ne bi joj odgovarao prošireni rat u kojem bi otvoreno sudjelovao Iran na jednoj, a Izrael na drugoj strani. 

Jer bi se u toj situaciji Rusija trebala jasnije opredijeliti i podržati saveznika, a vrlo izvjesno bi ostala bez iranskog oružja, koje joj je potrebno za rat u Ukrajini. No, zasad takvo proširenje sukoba još nije "na stolu". Stoga, iako rat u Ukrajini ne staje, sve oči su sada uprte u Izrael, ali i Iran koji jasno podržava Hamas.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.