Glavaš zna zašto je Sanader morao pobjeći: Završit će kao svi kriminalci - u zatvoru!

DOMAĆA i strana javnost još uvijek nagađaju o stvarnim razlozima Sanaderovog bijega, a jedna od teorija urote, s kojom vrlo ozbiljno špekuliraju i obavještajci, u središte stavlja povjerljive materijale iz Hypo banke do kojih su nakon pripajanja Slavonske banke došli Glavaševi ljudi.

Sanadera je potom Glavaš brzopotezno maknuo u političku anonimnost, a Šeksa ostavio da mu preko svojih sudaca sredi oslobađajuću presudu za Garažu i Selotejp. 

Nedavno je Slobodna Dalmacija na naslovnici i cijeloj stranici objavila Glavašev dnevnik. Do jučer je to bilo nezamislivo, a sada taj potez uredništva neki tumače dodvoravanjem Luke Bebića, koji je navodno politički zaštitnik glavnog urednika Zorana Krželja.

Bapske priče i senzacionalizam

"To su bapske priče. Luka nema ništa s tim. Sve je to politika EPH, grabežljivca koji nastoji senzacionalizmom doći do profita. To je njihovo zlatno tele", kaže za Index Vladimir Šeks.

O njegovim sucima pisala je kolumnistica Jutarnjeg lista Jelena Lovrić. "Mene to ne čudi, jer se radi o mojoj staroj političkoj protivnici s kojom sam u permanentnom političkom konfliktu, još otkako je propala njezina kandidatura za saborsku fotelju kao člana SKH. Ta žena vodi križarski rat protiv mene. Suce je netko ipak predložio, a Sabor imenovao. Ja s tim nemam ništa" tvrdi Šeks.

Kako bilo, Šeksov kum Miroslav Šeparović zasjeo je u Ustavni sud, premda je iz ustavnog prava imao dvojku. Očito su se više cijenili dosezi u samostalnoj Hrvatskoj, poglavito u obavještajnoj zajednici. Htjeli smo za mišljenje pitati i predsjednika Vrhovnog suda Branka Hrvatina, no nije ga bilo na poslu. Zalegao je zbog visoke temperature.

Zoran Krželj, glavni urednik Slobodne Dalmacije, kaže da su materijal s Glavašem objavili jer im se činio zanimljivim. To da iza njega stoji Bebić, ne želi uopće komentirati. "Moj politički idol je Stipe Šuvar" kaže Krželj.

Sanaderovo krstarenje potez je hohštaplera

Teorije po kojima je on novi gazda u Hrvatskoj, koji samo čeka da mu srede oslobađanje za skori povratak u velikom stilu, Branimir Glavaš ne bi želio komentirati, ali kaže da će idući tjedni donijeti rasplet. "Sanader voli vlast više od bilo čega drugog. Pa zar itko u Hrvatskoj misli da bi se on maknuo tek tako. Stjeran je u kut. Kad se čovjek bahati onda i griješi. Negdje je uletio u mrežu. Krupnu mrežu za krupnu lovinu!" drži Glavaš.

U Hrvatsku će se, kaže, uskoro vratiti. "Eto me čim Vrhovni sud ukine politički motiviranu i instrumentaliziranu presudu. Čini mi se da bi u ovom trenutku bilo malo preoptimistično očekivati oslobađajuću presudu, no ni to ne isključujem" kaže Glavaš, koji odluku suda očekuje za najduže godinu dana.

Veliko je pitanje kakvu će političku situaciju zateći, jer drži da Vlada Jadranke Kosor neće dugo preživjeti, te da nas uz predsjedničke, očekuju i izvanredni parlamentarni izbori. O bivšem prijatelju Šeksu ne želi, ali zato hoće o Sanaderu. "O njegovom krstarenju mislim isto što i predsjednik Mesić. To je neodgovorno, to je potez jednog hohštaplera, a to Sanader i jest. Završit će kao svi kriminalci. U zatvoru" zna Glavaš.

Zašto je Šimonović zašutio?


U DORH-u inače ne strahuju da bi mogli izgubiti slučaj protiv Glavaša. Optimizam im ulijevaju dosadašnje odluke Vrhovnog suda u postupku za ratne zločine u Osijeku, poput rješenja o zakonitosti iskaza Gordane Getoš Magdić.

Bivša SDP-ova ministrica pravosuđa Ingrid Antičević Marinović povukla je pitanje Sanaderove povezanosti s Hypo bankom, koja je u Austriji pod istragom za pranje 710 milijuna eura!

O teoriji urote za svrgavanje Sanadera ne bi, ali joj se jedna druga stvar čini vrlo indikativnom. "Trebalo bi pitati ministra Šimonovića zašto je nakon Sanaderove ostavke zašutio, a toliko je dotad govorio kako će Glavaša izručiti iz BiH".
 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.