Gay skup u Sankt Petersburgu prošao bez ozbiljnih incidenata, to je pravo čudo za Rusiju

Ilustracija: Hina

NEKOLIKO desetaka ljudi sudjelovalo je na skupu potpore homoseksualcima koji je protekao bez izgreda, što je rijetkost u Rusiji, gdje vlasti u načelu zabranjuju Parade ponosa koje su, usto, na meti napadača.

Gradska uprava drugog po veličini ruskog grada ovaj put je zabranila povorku, ali je odobrila skup u parku u središtu grada na kojemu je sudjelovalo šezdesetak ljudi.

Prije nego su se razišli, sudionici su izvikivali: "Ne homofobiji u Čečeniji", konzervativnoj republici na ruskom Kavkazu, gdje vlasti progone pripadnike LGBT zajednice, objavile su udruge i mediji.

"Naša vlada je homofobna. Lezbijka sam i došla sam reći da postojimo", rekla je za AFP Karina (25), koja nije htjela otkriti prezime.

Skup je protekao u miru, osim uvreda koje su prolaznici dobacivali prosvjednicima i pokušaja da im otmu zastavu duginih boja.

Rusija, gdje se homoseksualnost do 1993. smatrala kaznenim djelom, a do 1999. bolešću, donijela je 2013. zakon kojim se globom i zatvorom kažnjava svaka "promidžba" homoseksualnosti među malodobnicima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.