Gaddafi predvidio da će IS haračiti po Europi: Telefonski pozivi Tonyju Blairu otkrili tešku istinu

Screenshot: YouTube

LIBIJSKI pukovnik koji je svrgnut s vlasti, Moamer Gaddafi, prije pet je godina Tonyju Blairu uputio "proročansko" upozorenje. Kazao je kako će džihadisti napasti Europu ako njegov režim propadne, otkriva se iz telefonskih razgovora, piše Telegraph.

Njegova su strašna predviđanja iznesena u dva prilično očajnička telefonska poziva koja je uputio bivšem premijeru Tonyju Blairu 25. veljače 2011., u trenucima kad je građanski rat već bijesnio Libijom.

U prvom je pozivu Gaddafi rekao kako "džihadisti žele kontrolirati Mediteran te da će tada napasti Europu".

U razgovoru koji je trajao pola sata, Gadafi je inzistirao da on pokušava obraniti Libiju od boraca Al Qaede Prisutnost te terorističke organizacije je kasnije zamijenjena usponom takozvane Islamske države.

Upozoravao na spavajuće ćelije terorista

 

"Mi se ne borimo protiv njih, oni nas napadaju” rekao je Gadafi. “Želim vam reći istinu. Situacija uopće nije komplicirana. Priča je jednostavno ovakva: organizacija je položila spavajuće ćelije u Sjevernoj Africi. Zvane Al-Qaedina organizacija u Sjevernoj Africi… Spavajuće ćelije u Libiji su slične spavačima u Americi prije 11. rujna.

Oni su uspjeli dobiti oružje i uplašiti ljude. Ljudi ne mogu napustiti svoje domove… To je situacija džihada. Imaju oružje i teroriziraju ljude na ulicama", rekao je Gaddafi.

Četiri sata kasnije, u drugom pozivu, Blairu je rekao:


"Morat ću naoružati ljude i pripremiti se za borbu. Libijski građani će umrijeti, šteta će biti za Mediteran, Europu i cijeli sviejt. Te naoružane skupine koriste situaciju (u Libiji) kao opravdanje – i mi ćemo se boriti protiv njih."

Blair je dva puta zvao Gadafija kako bi pokušao pregovarati oko njegova odlaska iz Tripolija i građanskog rata koji je zahvatio zemlju. Tri tjedna kasnije, NATO koalicija predvođena Britanijom, počela s zračnim bombardiranjima koja su dovela do svrgavanja Gadafija. Diktator je smijenjen u kolovozu i ubijen u listopadu.

Blair je imao dobre odnose s Gaddafijem, a posjetio ga je najmanje šest puta nakon što je završio svoj premijerski mandat 2007. godine.

Da su Gaddafi i Blair vodili ove telefonske razgovore poznato je od prošle godine, a Blair je transkripte predao Odboru za vanjsku politiku koji istražuje kolaps Libije.

"Ako imate sigurno mjesto gdje bi mogli otići, trebali bi otići tamo zato što se ovo neće završiti mirno i tu mora biti proces promjene, a tim procesom se može upravljati i mi moramo pronaći način da upravljamo", rekao je Blair Gaddafiju u pozivima. Dodao je i kako su SAD i EU trenutno u teškoj poziciji te da oni trebaju pronaći način da upravljaju.

Poziv je završio riječima: "elio bih vam ponuditi način izlaska iz ovog mirno… Držite linije otvorene."

Kada se stvari pogledaju iz današnje perspektive, čini se kako je Gaddafi bio u pravu. Libija je otkako je on skinut s vlasti u kolapsu, i dalje mučena građanskim ratom, a velik dio teritorija drži ISIS.

Transkripti otkrivaju njegova razmišljanja

Teroristi koje je ISIS poslao u Fracusku odgvorni su za napad u Parizu. Postoji rastuća zabrinutost dolascima džihadista u Europu iz Sjeverne Afrike i Bliskog istoka.

"Transkripti koje je dostavio gospodin Blair pružaju novi uvid u privatno razmišljanje pukovnika Gaddafija nakon što se njegova diktatura počela urušavati", rekao je član britanskog parlamenta i predsjednik Odbora Crispin Blunt.

Iz Odbora poručuju da će razmotriti jesu li Gadafijeva upozorenja nakon raspada režima zanemarena.

"Dokazi koje je Odbor do sada prikupio sugeriraju da su zapadni kreatori politike puno manje percipirali rizik intervencije za libijski narod i zapadne interese od Gaddafija."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.